Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DSP: Focarele de rujeolă din nord-vest, apărute în două comune din Bistriţa-Năsăud

vaccin_rfi.jpg

Sursa imaginii: 
www.rfi.fr / NOEL CELIS / AFP

Epidemia de rujeolă din nord-vestul ţării a pornit de la două focare apărute în comunităţile nomade de etnie romă (Petru Rareş şi Ciceu-Mihăieşti), transmite Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa Năsăud. Între timp, Ministerul Sănătăţii anunţă că a fost confirmat şi al treilea deces cauzat de rujeolă

În primăvară, în judeţul Bistriţa Nădăud au fost 114 cazuri, iar epidemia s-a extins şi către Cluj.  DSP a intervenit pentru izolarea focarelor; boala s-a răspândit în principal din cauza neglijenţei părinţilor spune, la RFI, directorul adjunct al DSP Bistriţa Năsăud, Doina Georgeta Petri:Doina Georgeta Petri: Izolare la domiciliu, cu internarea copiilor care au avut semne de boală, cu recoltare de probe de la contact şi trise la Cantacuzino ca să identificăm cauza…deci am intervenit imediat.

Rep: Aţi intervenit şi cu vaccinare?

Doina Georgeta Petri: Am vaccinat copiii restanţieri, copiii care nu aveau suficiente doze şi erau eligibili la vaccinare, sigur că da. Am avut chiar o bună participare atunci a părinţilor, care anterior refuzaseră vaccinarea.

Rep.: De ce? Ce motive au invocat?

Doina Georgeta Petri: Cei mai mulţi din neglijenţă. O populaţie care se mişcă mult. Din neglijenţă nu s-au prezentat la medic.

Rep.: Apariţia acestor focare e cauzată tot de lipsa vaccinării?

Doina Georgeta Petri: Copiii au fost somaţi să vină la vaccinare. Nu lipsa de vaccin a produs această cauză. Pur şi simplu boala a fost luată de undeva şi adusă la o populaţie cu o natalitate destul de ridicată şi acolo s-a răspândit. Am avut 114 cazuri.

Ministerul Sănătăţii a raportat ieri 675 de cazuri de rujeolă, înregistrate în primele opt luni ale anului, în 23 de judeţe. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

 

 
Ascultă aici precizările complete făcute de reprezentanţii DSP Bistriţa-Năsăud: