Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imunizarea în Marea Britanie: nu e obligatorie, dar e încurajată

imunizare.jpg

Imunizare
Imunizarea copiilor este încurajată în Marea Britanie dar nu obligatorie
Sursa imaginii: 
http://www.nationalhealthexecutive.com/

Vaccinarea copiilor rămâne la latitudinea părinților în Marea Britanie, dar guvernul încurajează imunizarea copiilor și acordă bonusuri medicilor de familie pentru obținerea unor rate înalte de vaccinare. Totuși, nivelele de imunizare nu sunt peste tot la nivelele recomandate, iar dezbaterea privind oportunitatea vaccinării a luat o amploare fără precedent. 

Începând cu luna septembrie au avut loc schimbări în recomandările de vaccinare ale Asociației Medicilor Britanici (BMA) în special cu imunizarea împotriva meningococilor pentru copii mici și femei gravide, iar taxa pentru un vaccin a fost stabilită la 9,80 lire sterline (50 RON).

Programul pentru majoritatea celorlalte vaccinuri, între care MMR (pojar, oreion, rubeolă) peste 16 ani, hepatită B sau rotavirus rămâne neschimbat. 

Medicii de familie primesc un bonus sporit dacă înregistrează un procent de vaccinare de peste 90% a copiilor înregistrați în practica lor medicală, un bonus redus pentru imunizare în proporție de peste 70% și niciun bonus sub 70%.

O astfel de politică guvernamentală poate însă duce la discriminarea părinților care nu doresc să-și vaccineze copiii, iar în unele cazuri a dus la radierea acestor familii din cabinete lor de către medici.

Și în Marea Britanie articolul publicat în 1998 în revista Lancet de medicul britanic Andrew Wakefield, la ora actuală complet discreditat, care lega vaccinul MMS de autism a avut un efect de lungă durată.

În 2004 rata imunizării MMR a scăzut în Anglia la 80% și în Țara Galilor la 78%, pentru a urca din nou în 2014 - 2015 la peste 95% în Scoția, Țara Galilor și Iranda de Nord, nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, dar este de doar 92% în Anglia.

Între timp însă numărul cazurilor de pojar a explodat ajungând în 2012 la peste 2000 în Anglia și Țara Galilor, iar în orașul galez Swansea s-au înregistrat 664 de cazuri de pojar în perioada noiembrie 2012 - iulie 2013, dintre care unul mortal.

Temeri nefondate

Vaccinul MMR este cel unde s-a înregistrat cea mai mare scădere din cauza temerilor - ce s-au dovedit nefondate - că ar putea cauza autism. 

Autoritățile medicale avertizează că o nouă scădere a ratei de imunizare riscă să declanșeze epidemii, iar aceste boli pot avea consecințe grave.

Oreionul poate cauza meningită și infertilitate la bărbați, în timp ce rubeola la o femeie gravidă nevaccinată poate duce la orbirea sau chiar moartea copilului după naștere. 

Pojarul, oreionul și rubeola pot cauza orbire, afectarea auzului și în unele cazuri pot fi chiar fatale.

Totuși, unii părinți au dubii cu privire la necesitatea imunizării copiilor lor și unele cazuri reale de reacții adverse în urma vaccinării îi pot face și mai sceptici.

Acești oameni nu sunt neapărat prost informați sau foarte influențabili, iar unii dintre ei s-au plâns că au fost amenințați cu intervenția lucrătorilor sociali dacă persistă în refuzul lor.

Pe ansamblu, vaccinarea neobligatorie s-a dovedit un succes în Marea Britanie, dar dezbaterea privind oportunitatea imunizării nu dă semne de dispariție. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ