Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Mai puțini români interesați să lucreze în Marea Britanie

20160923_13213801.jpg

Cristina Irimie
Cristina Irimie spune că interesul europenilor de a lucra în Marea Britanie a scăzut după referendum
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Numărul doritorilor proveniți din Uniunea Europeană de a lucra în Marea Britanie a scăzut simțitor după referendumul din 23 iunie în care electoratul britanic a votat în favoarea părăsirii UE, spune Cristina Irimie, directoarea unei agenții internaționale de recrutare a forței de muncă cu sediul la Londra.

Cristina Irimie a participat recent la o emisiune la televiziunea BBC în care a vorbit despre recrutarea cadrelor medicale din România și a oferit detalii într-un interviu la RFI.

Cristina Irimie: A fost o emisiune interesantă, cu puncte de vedere diferite, atât din industria îngrijirii medicale pentru pacienții britanici, cât și din punctul de vedere al guvernului. Practic emisiunea a venit ca un răpuns la o cercetare publicată din domeniul îngrijirii medicale din Marea Britanie care spune că este tot mai dificil să se recruteze forță de muncă pentru pozițiile de îngrijitor la domiciliu și infirmieri.

De aceea, în cadrul acestei emisiuni am prezentat punctul de vedere al unei agenții de recrutare post-referendum, deoarece noi am observat că imediat după 23 iunie a scăzut apetitul solicitanților din UE de a-și depune candidatura pentru joburi din Marea Britanie din cauza incertitudinii și chiar în acest domeniu ne confruntăm cu o mai mare cerere din partea angajatorilor decât intenția candidaților de a alege Marea Britanie ca destinație, adică o scădere cu 32%.

Reporter: Cu alte cuvinte, doritorii de a lucra în acest domeniu în Marea Britanie sunt cu 32% mai puțini decât înainte de referendum?

CI: Exact. Chiar spusesem în cadrul emisiuni că se înregistrează o scădere generală a solicitanților cu 25%, dar pentru acest segment, de îngrijitori de bătrâni la domiciliu și posturi de infirmieri în azile de bătrâni avem o scădere de 32%.

Rep: Scăderea este cumva legată de deprecierea din ultimele trei luni a lirei sterline în raport cu euro și alte monede europene?

CI: Absolut, un solicitant cu capul pe umeri până la urmă își face niște calcule. Dacă un asemenea solicitant era dispus să vină pentru un salariu care oricum nu era mare – puțin angajatori pătesc mai mult decât salariul minim legal pe economie, 6,70 lire/oră – dacă acest salariu era echivalentul a 8 Euro / oră în luna mai, acum nu mai e cazul. În acest caz alte piețe, precum Germania, devin mult mai competitive, pentru că în Germania locuințele sunt mult mai ieftine decât în Marea Britanie și atunci aceste poziții devine mult mai atractive acolo decât aici.

Rep: La emisiunea Victoriei Derbyshire a fost invitat și un deputat al Partidului Conservator de guvernământ, Daniel Kawczynski, care a avut niște cuvinte dure la adresa ta.

CI: Da, acest parlamentar consideră că nu este etică conduita unei agenții de recrutare internațională, deoarece promovând oferte de joburi în țări ca România practic încurajăm migrația cadrelor medicale, privând România de aceste cadre. Din păcate formatul emisiunii nu mi-a permis să dau replică, deoarece avem statistici care demonstrează că de fapt noi oferim oportunități acelora care se califică în România.

Nu putem confunda o calificare de îngrijitor de bătrâni sau infirmier care se obține în același fel în România ca în Marea Britanie, cu niște studii care durează două sau trei luni cu calificarea unui medic.

Rep: De fapt acești oameni nu găsesc de lucru în România?

CI: Nici măcar 10% dintre cei care se recalifică în România în acest domeniu nu-și găsesc un loc de muncă pe piața muncii de acolo, ceea ce reprezintă o problemă pentru România.

Rep: Trecând la planul mai general al acestor trei luni care s-au scurs de la referendumul în care electoratul a votat în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE care este impresia ta?

CI: Impresia mea este că incertitudinea crește în loc să scadă. Cu cât ești mai informat, cu cât încerci să te informezi mai mult pe aspecte specializate din anumite domenii cu atât rămâi cu mai multe semne de întrebare. Se pare că iresponsabilitatea rămâne în continuare mare deoarece nu putem obține săprunsuri clare.

Până la urmă îndemnul pe care-l făceam către cetățenii europeni imediat după referendum rămâne același, adică să aibă o situație legală, să aibă un statut legal în Marea Britanie, să lucreze cu forme de muncă legale pentru că altfel, sincer, nu-și vor mai găsi un loc în această țară post Brexit.

Rep: Au apărut totuși unele clarificări sau măcar speculații cu privire la forma preferată de control a migrației forței de muncă din UE. Prim ministrul Theresa May a respins idea unui sistem pe puncte, ca cel din Australia, există speculații că sistemul preferat ar fi cel al permiselor de muncă. Ce ai aflat în această privință?

CI: Cred că sistemul permiselor de muncă este cel care va trebui aplicat, deoarece forța de muncă din UE de care beneficiază Marea Britanie constituie totuși un procent care nu poate fi neglijat. Iar în unele domenii cum ar fi cel al îngrijirii bătrânilor forța de muncă din UE nu este prinsă în statistici pentru că nu există o autoritate care să reglementeze o autorizație de muncă, o autorizație profesională pentru aceste persoane. De aceea consider că acest sistem, bine implementat, va crea oportunități.

Eu personal cred că muncitorii calificați și muncitorii care cunosc engleza la un nivel mediu nu vor avea o problemă să-și găsească un loc în societatea britanică conform sistemului permiselor de muncă.

Rep:  Acest sistem nu implică însă și înființarea unei birocrații?

CI: Exact. Dar dacă ne uităm la contextul mai larg poate fi ceva de bun augur pe termen mai lung. Dacă ne uităm acum la comunitatea românilor din Marea Britanie există un prea mare strat al acestei comnități format din lucrărori necalificați, oameni care nu vorbesc limba engleză, oameni care deocamdată nu se vor educați. Deși încerci să vii în întâmpinarea lor, nu reușești să aduci o schimbare pozitivă.

De aceea cred că acești oameni, dacă vor fi forțați de împrejurări să aleagă, vor alege calea legală și până la urmă nu putem să le apărăm drepturile dacă ei sunt necinstiți și rămân în afara legii.

Rep: În final aș dori să te întreb în legătură cu statutul legal al cetățenilor din UE, deci și din România. Recent un comitet parlamentar recomanda guvernului să fixeze o dată limită după care cei care sosesc în Marea Britanie nu vor mai putea beneficia de drept de ședere automat după ieșirea țării din UE. Ce crezi că se va întâmpla în acest caz?

CI: Cred că această dată va fi fixată fie anul viitor, fie la data la care Marea Britanie își va anunța oficial data începerii procedurii de ieșire din UE, fie ulterior, dar tot anul viitor. Nu cred că data limită va coincide cu data oficială a ieșirii Marii Britanii din UE, care este la doi ani după începerea oficială a procesului de ieșire.

De aceea eu cred că este foarte important să facem lobby și să ne asigurăm că drepturile cetățenilor UE aflați deja în Marea Britanie și care lucrează în mod legal vor fi protejate în viitor, iar cei care doresc să se stabilească în Marea Britanie trebuie să o facă acum.

 
Ascultați interviul acordat de Cristina IRIMIE corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ