Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fostul preşedinte israelian Shimon Peres a încetat din viaţă

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a decedat în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, a declarat medicul.

Odată cu moartea lui Peres, o figură istorică, dispare şi ultimul supravieţuitor al generaţiei părinţilor fondatori ai Israelului şi unul dintre principalii artizani ai Acordurilor de pace de la Oslo, care au pus bazele autonomiei palestiniene în anii '90 şi care i-au adus Nobelul.

Peres, în vârstă de 93 de ani, a suferit pe 13 septembrie un accident vascular cerebral major şi o hemoragie internă.

El a fost sedat, atunci, şi conectat la un aparat de respiraţie artificială, în secţia de terapie intensivă, la Spitalul Tel-Hashomer din Ramat Gan, în apropiere de Tel Aviv, unde a decedat în noaptea de marţi spre miercuri.

CINE A FOST SHIMON PERES

viewscntIsraelul îi datorează întreprinderi puternice de armament şi industrii aeronautice. Un artizan al cooperării militare cu Franţa, în anii '50, el este considerat "părintele" programului nuclear israelian.

După ce a plecat de la preşedinţie, nu şi-a pierdut deloc vitalitatea şi a continuat să străbată lumea, ca orator popular la congrese mondiale.

Un etern luptător, el mărturisea în 2012 pentru AFP că secretul longevităţii sale este că făcea gimnastică zilnic, mânca puţin şi bea unul-două pahare de vin bun și dormea patru sau cinci ore pe noapte.

El intră în politică la vârsta de 25 de ani, mulţumită "bătrânului leu" David Ben Gourion, fondatorul statului evreu pe care l-a întâlnit făcând autostopul. Shimon Peres a dat dovadă de tenacitate în faţa oricărei dificultăţi.

Deţinea, poate, un record de eşecuri în Parlament - nu a reuşit să obţină o majoritate în alegerile legislative din 1977, 1981, 1984, 1988 şi 1996 -, iar astfel i s-a atribuit imaginea unui "etern perdant". Însă şi-a revenit de fiecare dată.

El a deţinut foarte multe funcţii ministeriale - a fost în două rânduri şef al Guvernului (1984-1986 şi 1995-1996), ministrul al Afacerilor Externe, al Apărării, Finanţelor, Informaţiilor, Transporturilor sau Integrării.

Era un veteran al politicii şi un aprig susţinător al dialogului cu palestinienii ca singurul mijloc de a ajunge la pace, relatează AFP.

Shimon Peres a fost prezent în prim-planul scenei politice timp de peste 65 de ani, de la înfiinţarea Israelului în 1948 şi până la finalul mandatului său de preşedinte (2007-2014).

Faptul care a marcat această lungă carieră a fost semnarea Acordurilor de Pace de la Oslo în 1993. El este unul dintre principalii arhitecţi al acestora şi a obţinut Premierul Nobel pentru Pace pentru ele, împreună cu premierul israelian de atunci Yitzhak Rabin şi preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Yasser Arafat.