Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Săptămâna Modei și al Doilea Război Mondial

fashion.jpg

Modele înaintea unei prezentări de modă la New York, anii 1930
Image source: 
monovisions.com

Odată cu sfârșitul lunii septembrie, se încheie și prezentările din cunoscutele săptămâni ale modei din New York, Londra, Milano și Paris. Dar știați că dacă nu ar fi avut loc cel de al Doilea Război Mondial, Săptămâna Modei de la New York nu ar fi avut poate niciodată prestigiul internațional de care se bucură astăzi?

Deși conceptul modern de modă este incontestabil legat de Paris, New-York-ul este orașul unde s-a organizat pentru prima data Săptămâna Modei, chiar dacă nu sub această denumire.

Prezentările de modă își au originile în saloanele pariziene din secolul al XIX-lea, când Charles Fredrick Worth a pregătit, în 1858, pentru clientele sale o selecție de haine pe care le-a prezentat folosind pentru prima oară modele. În anii următori, atelierele designerilor din Paris au găzduit prezentări de modă din ce în ce mai elaborate (cu muzică, fotografi, decor etc) pentru clientela aristocrată. Paginile revistelor de modă internațonale erau pline de materiale inspirate de la Paris, iar reputația Franței de capitală mondială a modei era asigurată.

Pe continentul american, prima prezentare de modă se pare că a fost în anul 1903 într-un magazin de specialitate (Ehrich Brothers) din New York. Deși în anii ’20, asemenea evenimente erau deja comune în magazinele și hotelurile newyorkeze, SUA nu aveau un cuvânt prea mare de spus în moda internațională.

Istoria a schimbat lucrurile în 1943. În plin război mondial, în Franța ocupată de naziști, jurnaliștii nu mai puteau veni la Paris pentru a se inspira și pentru a se documenta pentru materialele de modă, iar multe prezentări, oricum, se anulau.

Într-o inițiativă unică în istorie, Eleanor Lambert, cunoscută publicistă de modă din New York, s-a gândit să exploateze momentul și să aducă moda americană pe un loc de top. Astfel,  a adunat toate  prezentările care aveau loc în magazinele de modă  într-un singur cadru, pe care l-a numit Săptămâna Presei de Modă sau Săptămâna Presei. Jurnaliștilor care veneau din afara New-York-ului li se plăteau costurile aferente. Rezultatul a fost peste așteptări: edițiile revistelor de modă se umpluseră de designeri americani.

În deceniile următoare, designerii americani au continuat să își expună colecțiile în cadrul a ceea ce ulterior a căpătat denumirea de Săptămâna Modei de la New York.

La Paris, prezentările de modă au fost organizate în cadrul Săptămânii de Modă începând cu anul 1973, iar în Londra seria de astfel de evenimente a debutat în 1984 sub patronajul Consiliului Britanic de Modă, cu sprijinul revistei Vogue și al guvernului englez.

Nu puteam uita desigur de Italia, unde prima Săptămână a Modei (Settimana Della Moda) a avut loc în 1975, la Milano, după ce Florența, unde au fost organizate prezentări de modă încă din 1952, s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

Moda se schimbă, dar nu uitați, istoria continuă...

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România