Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ești șomer? Guvernul îți poate da 2.800 de euro la angajare. ”Va fi o migrare a lucrătorilor de la est la vest”

Guvernul Cioloș a decis o serie de măsuri pentru revigorarea pieței muncii. Printre acestea se numără creșterea substanțială a valorii primei de instalare pentru șomerii care își găsesc un loc de muncă în altă localitate decât cea de domiciliu. În acest context, Marin Florian, lider al Blocului National Sindical, spune că vom asista la o creștere semnficativă a mobilității forței de muncă înspre zonele din vestul țării, care au ofertă mare de angajare.

Mai multe măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă au fost adoptate miercuri de Guvern. Șomerii care își schimbă domiciliul la o distanță mai mare de 50 kilometri pentru a deveni angajați vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei (aproximativ 2.800 de euro). Finanțarea acestor măsuri active se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile și din fondurile publice naționale aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj. Persoanele care se vor muta împreună cu familia vor primi 15.500 de lei.

În acest caz, ”prima de instalare se acordă în două tranșe: o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit la data instalării și o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea a 12 luni de la angajare” explică, la RFI, Marin Florian, lider al Blocului National Sindical (organizația de tineret a BNS).

În plus, șomerii care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni vor primi o primă de activare în valoare de 500 lei.

De asemenea, Guvernul a introdus și o subvenție a navetei șomerilor care se angajează. Cuantumul acestei primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reședința.

”Sunt schimbări care vor crește mobilitatea forței de muncă în special dinspre estul țării către vest și către Capitală”, spune reprezentantul sindical Marin Florian. ”Sumele sunt corelate cu piața. Cu 12.500 de lei poți, spre exemplu să îți închiriezi un apartament fără probleme. Sunt măsuri așteptate de mai multă vreme nu numai de noi, ci și de Comisia Europeană, dacă ne uităm în recomandările specifice de țară”, spune liderul BNS.

 
Marin Florian, lider al Blocului National Sindical