Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste 5600 de imigranți salvați într-o singură zi din Marea Mediterană

Peste 5600 de imigranti, care încercau să ajungă în Italia cu ambarcațiuni improvizate, au fost salvați luni în Marea Mediterană, în largul portului libian Tripoli, de navele de intervenție ale Pazei de coastă italiene, transmite corespondentul RFI.

Au avut loc 12 intervenții succesive de salvare și a fost nevoie de 7 ore pentru transferul tuturor persoanelor. La operațiuni au participat și ambarcațiunile mai multor ONG-uri, printre care și nava Aquarius, la bordul căreia s-a aflat și corespondentul RFI, Juliette Gheerbrant. Din cele 720 de persoane aduse la bordul lui Aquarius, 200 erau copii singuri, fără părinți sau rude.

Majoritatea persoanelor salvate venea din Eritreea. Unul dintre ei declară: ”În Libia nu mai suntem considerați ființe umane. Nu mai suntem decât o marfă la dispoziția traficanților”.

Paza de coastă italiană se aștepta la un aflux sporit de imigranți, dat fiind că traficanții așteptau de mai multe zile ca vremea să se amelioreze, astfel încât ambarcațiunile au fost supraîncărcate.

Evenimentul are loc la exact trei ani (3 octombrie 2013) de la tragedia de la Lampedusa, când 360 de imigranți africani și-au pierdut viața încercând să traverseze marea cu ambarcațiuni improvizate, pentru a ajunge în Italia.

De atunci și până în prezent, nu mai puțin de 11 400 de imigranți s-au înecat încercând să traverseze Mediterana, potrivit datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, citate de France24. În același interval de timp 467 000 de imigranți au ajuns în Italia, din care 132 000 anul acesta.

În martie 2015 Italia a adoptat o lege prin care a decretat ziua de 3 octombrie drept ”Ziua națională a memoriei și ospitalității”.