Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Am pierdut toată speranța în alegeri. Toți promit, dar nu fac nimic” Reportaj Audio

Campania electorală pentru scrutinul prezidențial din R.Moldova este în plină desfășurare.12 candidați luptă pentru fotoliul de șef al statului. Trebuie spus că, la începutul lunii martie, judecătorii Curții Constituționale au decis ca președintele moldovean să fie ales prin vot direct de către popor. O decizie istorică, spuneau experții, dar și politicienii de la Chișinău. Ce așteptări au cetățenii moldoveni de la alegerile din 30 octombrie și cum văd viitorul șef de stat?

Elizaveta Crudu din Anenii Noi va merge să voteze pentru noul președinte. Femeia și-ar dori ca de această dată, cel care va ajunge în fotoliul de șef al statului, să fie preocupat mai mult de problemele oamenilor de la sate.”Ca orice cetățean așteptăm să avem un președinte adevărat care să facă ordine în țară. Ne dorim un președinte care să nu fie manipulat, să nu depindă de nimeni”, susține femeia din Anenii Noi.

R.Moldova are nevoie de un președinte destoinic, care ar fi capabil să conducă țară și să nu se lase influențat de partidele politice. Este opinia lui Teodor Mihalachi din Criuleni, fost profesor de istorie, acum pensionar. ”Să fim conștienți, să alegem niște personalități care să apere interesele poporului, a cetățeanului simplu, dar nu ale celor vor să obțină mai mult în buzunare”. Pensionarul a făcut și un portret al viitorului șef de stat.”Trebuie să fie competent, responsabil, sociabil, să aibă aptitudini organizatorice, dar și popularitate”.

Nicolae Rotaru este taximetrist în capitală, de opt ani. Împreună cu soția vor vota, pentru că își doresc o viață mai bună acasă, chiar dacă în prezent nu văd nici o perspectivă.”Cel mai trist este că tinerii pleacă în străinătate,în R.Moldova rămân doar bătrânii. Nu vedem acum nimic bun în țara noastră”.

Și Nina Ciobanu și-a pierdut orice speranță că lucrurile vor merge într-o direcție bună în R.Moldova, în timpul apropiat.”Deja nu aș mai vrea să aleg niciun candidat. Nu mai cred că se va schimba situația în țară. Toți promit, dar nimic nu fac. Vorbesc una, dar fac alta”.

Director de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi vorbește la RFI  despre importanța unui candidat unic la prezidențiale, înaintat de forțele cu adevărat pro-europene.”Categoric resping această abordare cu căutarea acelui Făt-Frumos sau a Elenei Cosânzene care să învingă balaurul lui Plahotniuc (n.r. Vlad Plahotniuc,prim- vicepreședintele Partidului Democrat) și să devină președintele țării, să lupte împreună cu poporul pentru a rupe țara din captivitate. Eu consider că dacă clasa politică, acei care susțin modernizarea țării în baza standardelor europene și cei care nu acceptă starea de captivitate a țării, dacă ei nu se vor uni pentru ca să propună un candidat comun, atunci este foarte mare probabilitatea că dnul Plahotniuc să aranjeze așa lucrurile ca în turul doi să iasă Igor Dodon, liderul socialiștilor și reprezentantul Partidului Democrat. Va fi un fel de loterie cu câștig garantat și cu pierdere garantată pentru ceilalți”.

„Este mare probabilitatea că voturile se vor dispersa și în turul doi vor ajunge Dodon și Marian Lupu, liderul democraților. Și atunci ne vom îndrepta spre alegerile parlamentare unde vom avea un fel de ”Edinaia Rossia” la putere. Singura diferență că Putin nu va fi președinte formal de țară, ci vor fi trase sforile de la sediul Global Business Centru, ce ar aparține democratului Plahotniuc”, explică la RFI, comentatorul politic, Oazu Nantoi.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, lansate la Chișinău, liderul Partidului Socialiștilor, fostul comunist, Igor Dodon, ar obține cele mai multe voturi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, urmat la distanță de liderul ”Partidului Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, președintele Partidului Platforma ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, dar și liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. Șapte dintre cei 12 candidaţi înregistraţi în cursa pentru prezidențiale s-au lansat oficial în campania electorală, iar alţi cinci urmează să facă acest lucru.

Misiunea Promo-LEX de Observare a Alegerilor Președintelui din 30 octombrie 2016 constată în cel mai recent raport de monitorizare ”tendința de utilizare a resurselor administrative în promovarea unor candidați la prezidențiale. De asemenea, sunt oferite cadouri în perioada electorală, au loc activități de denigrare și de PR negru, multiple cazuri de colectare a semnăturilor de către persoane neautorizate și evitarea reflectării cheltuielilor reale în procesul de colectare a semnăturilor”. Totodată, Promo-LEX salută majorarea numărului de secții de votare peste hotarele țării, dar consideră necesar de a deschide mai multe birouri electorale în România, Franța, Federația Rusă, Belgia, Irlanda și Italia.