Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ANAF verifică piața chiriilor, prin asociațiile de proprietari. Radu Opaina: Poliție la bloc

fisc_prop.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

ANAF a început acțiunile de verificare a contractelor de închiriere, implicând și Asociațiile de Proprietari în acest demers. Cele din urmă au început deja să solicite la avizier copii după contractele de închiriere sau să-I îndemne pe cei care obțin astfel venituri să meargă și să le declare la Fisc. Este o măsură deplasată, fără fundament legal, care transformă Asociația într-o poliție a statului, comentează la RFI Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România.

El spune că reprezentanții proprietarilor nu au fost contactați și consideră că ANAF putea găsi soluții cu adevărat eficiente. Iar asociațiile de proprietari care cer deja copii după contracte ar da dovadă de exces de zel, după o veche mentalitate românească, e de părere Radu Opaina:

Este o acțiune greșită pentru că nu face altceva decât să instaureze un fel de poliție în cadrul blocurilor. Asociația de proprietari nu are atriubuții în acest scop, de a verifica sau nu dacă un apartament este sau nu închiriat și să-l pârască la instituția de stat. E o măsură mai mult populistă, de amenințare, dar care nu va rezolva problema. Va amplifica alte probleme deja existente. Nu există o bază legală pentru așa ceva. La acele persoane care au una, două, cinci proprietăți înregistrate, să facă controale inopinate. Direct! La români e un fenomen de masă, din păcate: capra vecinului.Șeful ANAF, Dragoș Doroș, a anunțat recent  că vor fi verificate contractele de închiriere. El a precizat însă că prima etapă a acestui proces  ține strict de partea de informare.