Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Tot mai mulți teroriști provin din închisorile Europei

inchisoare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Potrivit unui studiu realizat de Centrul Internațional pentru studierea radicalizării și violenței politice (ICSR) din Marea Britanie, închisorile europene au devenit pepinierea favorită a jihadiștilor pentru recrutarea de noi adepți. Grupurile teroriste preferă infractorii, pentru că aceștia au deja experiență în utilizarea armelor și mulți din ei beneficiază de ”finanțări oculte”, reiese din studiu.

Potrivit ICSR, apariția și dezvoltarea grupării Stat islamic întărește legăturile dintre terorism și criminalitate. Organizațiile teroriste nu-și mai caută recruți în școlile religioase ci prin ”ghetourile” europene, acolo unde găsesc mai ușor candidați care au deja un trecut infracțional.

Cercetătorii ICSR, de la King's College din Londra, explică faptul că închisorile în mod special ”oferă” un număr semnificativ de ”tineri furioși”, care ”sunt gata de orice”. ”Observăm cum radicalizarea devine un fenomen din ce în ce mai extins și mai rapid în închisori. Dacă ești închis pentru infracțiuni violente, trecerea la extremism este foarte la îndemână”, subliniază Peter Neumann, director ICSR. ”Experiența pe care anumiți deținuți o au în utilizarea armelor și contactele lor cu circuitele de finanțare ocultă înlesnește și mai mult acest fenomen” , adaugă el.

Pentru realizarea studiului ICSR a analizat profilurile a 79 de jihadiști europeni, originari din Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Olanda și Marea Britanie, implicați în acte de terorism pe teritoriul Europei. Dintre aceștia, 57% ispășiseră pedepse cu închisoarea pe diverese perioade și cel puțin 27% dintre ei au fost radicalizați chiar în timpul detenției.

Mulți dintre ei văd în jihadism un fel de ”mântuire”, se precizează în studiu. Este citată o declarație a unuia dintre ei, Ali Almanasfi, un londonez de origine siriană: ”Vreau să fac măcar o dată în viață ceva bun, ceva pur”, spune acesta.

”Mesajul SI pentru acești oameni este următorul: Puteți să faceți tot ce ați făcut și până acum, numai că de data asta veți merge în Paradis”, precizează Peter Neumann.

Se estimează că circa 5000 de europeni occidentali au aderat în ultimii 5 ani la organizații teroriste precum Stat islamic sau Al-Nosra, pentru a lupta în Irak sau Siria.