Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul cumpără Cumințenia Pământului și instituie Fondul Brâncuși

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență pentru cumpărarea sculpturii Cumințenia Pământului , după ce statul român nu a reușit să strângă banii necesari prin subscripție publică. Executivul a decis să completeze suma de 11 milioane de euro necesară pentru achiziționarea operei lui Brâncuși și totdată să creeze un fond special, din care să fie cumpărate și alte opere de artă.

"Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a șase milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Cumințenia Pământului va fi achiziționată și va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul din muzeele bucureștene. Totodată, având în vedere coeziunea socială creată în jurul operei Cumințenia Pământului, guvernul a decis constituirea Fondului Brâncuși" a precizat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al guvernului.Fondul Brâncuși va funcționa după un mecansim asemănător cu cel al campaniei de subscripție publică pentru Cumințenia Pământului. Prin aceasta s-au strâns puțin peste un milion de euro din donații, cu mult sub pragul de șase milioane la care țintea guvernul.

Fondul va fi gestionat de către Administrația Fondului Cultural Național, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii. Ministerul Culturii poate aloca Administrației Fondului Cultural Național, prin transfer, subvenții de la bugetul de stat.

Administrația Fondului Cultural Național va anunța public contul în care pot fi depuse sume cu titlu de donație, sponsorizare și va comunica informațiile pe pagina proprie de internet și pe pagina Ministerului Culturii.