Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Leipzig: Polemici în legătură cu sinuciderea unui sirian, presupus terorist

Jaber al-Bakr, sirianul care fusese arestat luni la Leipzig sub acuzația de terorism, s-a sinucis în închisoare miercuri seara. Trupul neînsuflețit a fost găsit în celulă în jurul orei 21.00. Potrivit televiziunii locale MDR individul s-ar fi spânzurat cu un tricou.

Suicidul a stârnit deja mai multe reacții. ”Sunt extrem de șocat, absolut stupefiat că s-a putut întâmpla așa ceva”, a declarat avocatul lui d'al-Bakr, Alexander Hübner. El  vorbește despre ”un scandal judiciar”, apreciind că autoritățile nu au luat măsuri corespunzătoare, deși știau că acesta are tendințe suicidare. ”A mai încercat odată să se sinucidă, prin electrocutare”, precizează avocatul.

Cotidianul Bild Zeitung afirmă că celula era controlată o dată pe oră și nu în permanență, așa cum ar fi trebuit.

Mai mulți oameni politici au avut deasemenea reacții. Wolfgang Bosbach de la CDU, supranumit ”Domnul securitate”, vorbește despre ”un coșmar”, iar un grup de parlamentari social-democrați spun că autoritățile germane au pierdut total controlul asupra situației.

În paralel, poliția din Leipzig este și ea criticată pentru lipsa de profesionalism dovedită în cazul lui Jaber al-Bakr, arestat în cele din urmă doar cu ajutorul a trei compatrioți sirieni care îl cunoșteau și chiar îi oferiseră găzduire. La domiciliul tânărului s-au găsit 1,5 kg de exploziv, pe care se presupune că acesta intenționa să-l utilizeze în atentatul pe care îl plănuia în numele organizației Stat Islamic la aeroportul din Berlin. Atentatul ar fi urmat să aibă loc în cursul acestei săptămâni, spun anchetatorii.