Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbări în sistemul medical: Gărzile vor fi urmate de 24 de ore libere

voiculescu.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Ministrul Sănătăţii anunţă o serie de schimbări importante în sistem. Pentru prima oară, sistemul gărzilor din spitale va fi reglementat: un ordin va stipula obligația ca, după o gardă, medicii să aibă 24 de ore repaus. Ministerul va dispune şi un audit în cazul sistemului informatic al cardului de sănătate.

Ministrul Vlad Voiculescu a precizat că este pentru prima oară când sistemul gărzilor va fi reglementat. „Este total nefiresc să te aștepți ca oamenii să lucreze zeci de ore în continuu” – a adăugat el.

Un studiu, realizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, la comanda Federației Sindicale „Solidaritatea Sanitară” și publicat în iulie 2016, arăta că trei sferturi dintre medici lucrează continuu mai mult de 24 de ore, iar 30% ajung să depășească o durată de muncă de 33 de ore fără pauză.

În ce priveşte sistemul unic al cardului de sănătate, ministerul va cere un audit, după trei zile la rând de blocaje. Premierul Dacian Cioloş a adăugat că problema este lipsa serviciilor de mentenanţă. Medicii de familie au cerut joi demisia celor responsabili de la Casa de Asigurari pentru proasta functionare a sistemului.

Un alt proiect anunţat de Vlad Voiculescu se referă la o strategie pentru problema sângelui în România, care ar urma să fie elaborată până la sfârșitul mandatului. Tot în acest termen, va deveni funcțională o aplicație prin SMS pentru feedback-ul pacienților care au fost în spital. În fine, ministrul Sănătății a anunțat că va fi modificată norma legală referitoare la accesul rudelor la dosarele medicale ale pacienților decedați. El s-a referit la cazul familiei unui tânăr care a murit în urma tragediei din clubul Colectiv, căruia spitalul a refuzat să îi dea dosarul medical, pentru că pacientul nu a apucat să își dea consimțământul.