Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest la Sibiu, după uciderea ursului rătăcit

urs_foto.jpg

Sursa imaginii: 
Foto: AFP/Silvana Armat

În jur de 200 de persoane au protestat vineri seară, la Sibiu, în centrul oraşului, faţă de autorităţile care au decis împuşcarea unui urs, relatează presa locală. Protestul a început în Piaţa Mare şi a continuat pe Bulevardul Bălcescu, spre sediul Prefecturii.

Protestul a fost inițiat de Asociația "România fără ei" din București și promovat pe pagina  de Facebook :

"În numele ursulețului ucis cerem autorităților să își dea demisia. Cerem procuraturii să se autosesizeze pentru crimă, comisă împotriva unui animal nevinovat, protejat. În 5 ani în Sibiu s-au comis 3 astfel de crime și nu s-a făcut nimic. Ursulețul este vinovat în ochii voștri pentru că nu a putut să se tranchilizeze singur. Sibienii cu conștiința civică, haideți să cerem demisia în masă a autorităților din Sibiu pentru modul în care a 3-a oară au gestionat situația. Cerem dreptate în numele vietăților ucise".

Ieri, Autoritatea Națională Sanitar Venerinară și pentru Siguranța Alimentelor a trimis echipe de control, pentru a verifica dacă în cazul uciderii ursului s-au respectat măsurile legale ce privesc bunăstarea și protecția animalelor. Concluziile investigației vor fi anunțate la începutul săptămânii viitoare. Și tot atunci, luni, premierul Dacian Cioloș așteaptă un raport complet din partea autorităților care au gestinat acest caz.

Autoritățile locale au luat decizia să împuște ursul care se rătăcise în oraș, dupa ce tranchilizarea animalului ar fi eşuat.