Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Cumințenia Pământului", itinerată în România. Nu există în plan construcția unui Atelier Brâncuși

"Cumințenia Pământului", va fi expusă într-o primă fază la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală și apoi va fi prezentată în muzee de artă și galerii din țară, anunță ministrul Culturii, Corina Șuteu."Faptul că, într-o primă fază, 'Cumințenia Pământului' va fi găzduită de Muzeul 'Dimitrie Gusti' nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureștenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România" - a transmis Corina Șuteu, printr-o postare pe Facebook.

 

Ministrul Culturii precizează totodată că nu există în plan, la acest moment, construcția unui Atelier Brâncuși la Muzeul Satului.

"Într-adevăr, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituție este atipică. Modalitatea de achiziție a 'Cumințeniei Pământului' a fost, însă, ea însăși o premieră pentru România, iar Ministerul Culturii își dorește să creeze un cadru dedicat, unic, pentru această lucrare, care să servească drept punct de plecare pentru o regândire contemporană a Muzeului Satului în integralitatea sa, începând cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice și menit integrării acestei opere în ansamblul artistic de la Șosea. Această regândire a Muzeului Satului pornind de la 'Cumințenia Pământului', dincolo de percepția publică actuală, reprezintă, în ultimă instanță, recunoașterea naturii prin definiție vii a muzeului ca instituție"

Sculptura va fi cumpărată de statul român cu 11 milioane de euro de la actualii proprietari. Campania de subscripție publică a adus puțin peste un milion de euro, cu mult sub ținta de șase milioane pe care o fixase guvernul.