Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de periculos e ”telefonul-bombă” Galaxy Note 7? Companiile aeriene interzic modelul la bord

galaxy.png

Sursa imaginii: 
www.androidpolice.com

Gigantul IT Samsung este lovit puternic de criza generată de problemele modelului de top Galaxy Note 7. Trei miliarde de dolari numai în primele șase luni va pierde cel mai important producător din domeniu, conform propriilor estimări, după ce sud-coreenii au decis să oprească producția acestul model de smartphone și să îi despăgubească pe cei peste 2,5 milioane de cumpărători. Între timp, companiile aeriene au început să interzică prezența modelelor Note 7 la bord.

Zeci de telefoane Galaxy Note 7 au explodat în urma supraîncălzirii. Nimeni nu a fost rănit serios, dar o mașina a ars în SUA, iar un telefon a explodat la bordul unui avion creând panică.

Între timp, din ce în ce mai multe companii aeriene anunță că interzic prezența modelelor Note 7 la bordul aeronavelor.

Samsung a anunțat că le va returna banii cumpărătorilor acestui telefon sau, la cerere, va înlocui modelul cu variantele Galaxy S7 sau S7 Edge.

În acest context, ”decizia companiei de a renunța practic la acest model, asumându-și pierderile, a fost luată pentru a nu afecta și mai mult brandul Samsung”, explică, într-un interviu la RFI, Sebastian Ujică, jurnalist IT la site-ul yoda.ro.

Sebastian Ujică: Momentan cei de la Samsung investighează cea de-a doua problemă. Trebuie să o luăm cronologic pentru că au fost situații diferite. Până în 15 septembrie, când au vândut aproximativ 2.5 mil. de unități de Galaxy Note și au avut acea problemă cu bateria, pe care au identificat-o și au chemat toate telefoanele înapoi. Apoi, au reapărut cazuri în care telefonul se încălzea foarte tare. A fost și acel caz foarte mediatizat, cu un Galaxy Note 7, care fusese deja înlocuit și a explodat într-un avion înainte să decoleze.

Reporter: Cum se explică acest proces? Cum poate ajunge un telefon să explodeze?

S.U: Samsung a spus că momentan investighează pentru a determina cauza. Nu a fost făcută o declarație publică.

Rep: Există bănuieli?

S.U: Este foarte greu de explicat. Poate fi procesorul. Țineți minte problema pe care o avea procesorul Snapdragon 810 de la Qualcomm acum doi ani, când telefonul se încălzea foarte tare. De exemplu, HTC M9 a avut această problemă. Sunt foarte multe probleme. Până când Samsung nu va emite un comunicat nu putem ști exact. Sunt obligați să o facă, având în vedere numărul mare de cazuri în care un Note 7, fie a avut probleme de supraîncălzire, fie a explodat. Samsung s-a aflat într-o situație în care nu aveau de ales. Fie renunțau la brand-ul Note, fie riscau să fie afectat brand-ul Samsung.

Rep: Este o situație fără ieșire care le-a provocat pierderi inițiale de 4 mld. de lire sterline. Se scrie că aceste pierderi ar putea ajunge până la 15 – 17 mld. Cât de afectat poate fi un asemenea gigant de astfel de pierderi?

S.U: Nu cred că va fi foarte afectat. Din ce am înțeles, pentru trimestrul în care ne aflăm, profitul diviziei de mobile va fi diminuat cu 85%. Pentru o companie medie, ar fi însemnat enorm. Ar fi fost un dezastru. Ar fi însemnat că Samsung o ia pe urmele Nokia sau Blackberry, din punctul de vedere al diviziei de mobile. Dar în acest caz vorbim despre un gigant în tehnologie, ce nu se bazează doar pe divizia de mobile. Samsung este foarte mare. Să nu uităm de partea de hardware. Se vorbește chiar că următorul Iphone ar putea să aibă display de la Samsung. Această afacere ar acoperi, în mod categoric, pierderea de acum.

Rep: Samsung este singura companie producătoare de telefoane și tablete care are această problemă cu încălzirea excesivă a dispozitivului, până la pericolul de explozie?

S.U: Cazuri izolate au mai fost. Recent am citit despre un Iphone 7 care a explodat în timp ce utilizatorul filma. Am auzit de multe cazuri în care telefonul a explodat pentru că propietarul utiliza un cablu de încărcare care nu era original. Atunci este vina utilizatorului.

Rep: Este cert că au fost telefoane care au explodat. Știm dacă au fost persoane rănite?

S.U: Persoane rănite nu au fost, la nivelul la care să fie vreo daună de lungă durată sau vreun semn.

Rep: Nu cred că este plăcut să explodeze un telefon în timp ce vorbești…

S.U: Din modul în care explodează, nu se poate întâmpla ceva foarte grav. Nu mai poți să îl ții în mână în momentul în care începe să frigă. Știu că în Statele Unite a fost o mașină care a luat foc pentru că proprietarul lăsase telefonul înăuntru cât s-a dus în casă. Când s-a întors, mașina era în flăcări. Nu au existat persoane rănite. Acesta este un punct bun pentru Samsung. Altfel, situația ar fi fost mai gravă.

 
Sebastian Ujică, jurnalist IT, despre efectele eșecului telefonului Galaxy Note 7