Cum se numește discriminarea celor săraci?

saracie.jpg

Cu mai mult de 8 milioane de persoane care trăiesc sub pragul de sărăcie, Franța are tot atâtea potențiale victime ale "povrofobiei"
Sursa imaginii: 
Wikimedia

Atitudinea de respingere față de cei săraci și discriminarea pe motive de clasă socială ar putea primi în curând un nume: ”Povrofobia”. Ziarul francez Le Figaro lămurește acest termen, intrat de curând în vocabular.

Este un neologism, care ar putea fi inclus în curând și în dicționare și care definește discriminarea pentru insecuritate socială. Odată acceptat în mod oficial, termenul ar trebui să ajute pentru a se da sens unor acte de multe ori ascunse.

”Povrofobia” poate lua mai multe forme. Ea se manifestă prin "idei preconcepute pe care le avem față de cei săraci și menținerea unui climat de neîncredere”. Cu mai mult de 8 milioane de persoane care trăiesc sub pragul de sărăcie, Franța are tot atâtea potențiale victime ale "povrofobiei". Evaluarea exactă rămâne dificil de stabilit, deoarece acțiunile au cel mai adesea un caracter insidios și discriminarea nu este întotdeauna recunoscută de către cei afectați.

Încurajată de Academia Franceză, în ideea că "nu există nici un termen echivalent rasismului sau homofobiei pentru a identifica prejudecata de clasă”, organizația ATD Quart Monde, care luptă împotriva sărăciei extreme, vrea să introducă termenul în vocabularul curent. Pentru a intra în dicționar,  este nevoie dedovedirea a 30.000 de utilizări, în mass media.

Și iată că o ilustrare a existenței ”povrofobiei” a venit mai repede decât era de așteptat. Viitorul adăpost de urgență pentru persoanele fără locuință, situat în arondismentul al 16-lea din Paris, a fost incendiat de o mână criminală, în noaptea de duminică spre luni, potrivit informațiilor BFMTV confirmate de către Prefectura Poliției din Paris.

Proiectul adăpostului din apropiere de Bois de Boulogne a  generat controverse în ultimele luni. Inaugurarea acestuia era prevăzută pentru începutul lunii noiembrie. O anchetă a fost deschisă la secția de poliție din arondismentul al 16-lea.