Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mafia italiană, afaceri cu Statul Islamic?

palmira_1.jpg

Sit arheologic din Palmira, Siria, după eliberarea orașului de jihadiști, martie 2016
Sursa imaginii: 
STRINGER / AFP

Mafia italiană ar putea fi implicată în afaceri cu Statul Islamic, dezvăluie o investigație a ziarului italian La Stampa. Un jurnalist de la cotidianul italian s-a dat drept un colecționar bogat și s-a întâlnit cu un membru al mafiei din Calabria, care i-a propus să cumpere piese arheologice provenite din Libia, scrie Courrier International citând publicația italiană.

Povestea începe într-un hotel din Vietri sul Mare, în apropiere de Salerno, la sud de Napoli. Aici  Domenico Quirico, reporter La Stampa, dându-se drept colecționar bogat, și-a dat întâlnire cu ”un emisar din Calabria” pentru a cumpăra piese arheologice sosite din Syrte, Libia, bastion al teroriștilor din Stat Islamic.

Piesele sunt furate sistematic din teritoriile controlate de Statul Islamic, Libia și Orientul Apropiat. Islamiștii le dau la schimb contra arme (mitraliere Kalashnikov și aruncătoare de grenade anti-tanc). Armele provin din Moldova și din Ucraina, de la mafia rusească. Intermediarii și vânzătorii sunt membri ai familiilor ’Ndrangheta din Lamezia (Calabria) și Camorra din Campania. Transportul este asigurat de organizațiile criminale chineze, cu nenumăratele lor vapoare și containere”.

”Până de curând cumpărătorii erau cetățeni americani, diverse muzee, alte persoane particulare. Când au aflat că banii erau folosiți de statul islamic pentru cumpărarea de arme, americanii au renunțat la orice tranzacție. Acum clienții sunt din Rusia, China, Japonia sau Emirate”, precizează La Stampa.  

Ancheta din La Stampa e primită cu interes, dar și cu o anumită prudență de către procurorul din Reggio Calabria. Într-o declarație pentru La Stampa el arată că în prezent investighează posibila implicare a clanurilor calabreze.