Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Australia ar putea interzice pe viață dreptul de ședere al imigranților clandestini

aus.jpg

Sursa imaginii: 
en.wikipedia.org

Organizațiile neguvernamentale internaționale critică dur guvernul australian, pentru noile măsuri, și mai dure, ce-i vizează pe imigranții ilegali. O lege aflată la un pas de adoptare ar putea interzice pe viață dreptul de ședere al solicitanților de azil care ajung în mod clandestin, pe ambarcațiuni, în Australia.

Guvernul australian intenționează să aplice această lege retroactiv, mai precis începând  cu data de 19 iulie 2013. Atunci, premierul din acel moment,  spunea, răspicat, că solicitanții de azil care ajung clandestin, prin intermediul bărcilor și a altor ambarcațiuni, nu se vor mai putea stabili vreodată în Australia.

Legea ar urma așadar să interzică pe viață dreptul de ședere oricărui adult prins că debarcă în mod clandestin - chiar dacă acesta se dovedește a fi un refugiat autentic, dintr-o zonă măcinată de sărăcie sau conflict civil. Dacă va fi adoptată în forma actuală, legea va afecta și refugiații din Nauru și Papua Noua Guinee, state care aveau acorduri de găzduire a solicitanților de azil cu guvernul australian. În jur de trei mii de oameni cantonați pe aceste insule ar urma, potrivit organizațiilor umanitare, să nu mai beneficieze nici măcar de asistența medicală și tratamentele pe care le primeau, periodic, pe teritoriul australian. Va fi anulat inclusiv dreptul de reîntregire a familiei și ar uma să fie oprite și căsătoriile de conveniență.

Nu ne vom ceda niciodată granițele traficanților de persoane, justifică ministrul de resort Peter Dutton , dublat de un mesaj similar din partea ministrului Justiției.

Și de această dată, organizațiile internaționale pentru drepturile omului au reacționat ferm. Asta după ce, recent, Amnesty International, Human Rights Watch sau Salvați Copiii au criticat Australia pentru felul în care înțelege să trateze refugiații. Și Națiunile Unite au atras atenția că taberele unde sunt ținuți aceștia nu respectă drepturile umane de bază.