Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou mesaj video de la românul răpit în Burkina Faso

ghergut.jpg

Iulian Gherguț a fost răpit în aprilie 2015
Sursa imaginii: 
https://ent.siteintelgroup.com/

Iulian Gherguț, cetățeanul român, răpit în anul 2015 de către al-Mourabitoune, o grupare afiliată Al-Qaidei, a apărut într-o nouă înregistrare video în care solicită Guvernului român eliberarea sa, informează presa internațională.

Gherguț declară că este într-o condiție de sănătate bună, iar înregistrarea, care a fost distribuită de către Intelligence Group Enterprise (SITE), un serviciu de informații ce monitorizează grupările extremiste, este datată 21 septembrie, 2016.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că face verificări privind autenticitatea înregistrării.

"Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei", transmite MAE într-un comunicat de presă.

În acest caz, celula de criză interinstituţională, din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN şi Administraţia Prezidenţială, a fost convocată la 4 aprilie 2015, data răpirii.

La acea dată Iulian Gherguț, agent de securitate, a fost luat ostatic de către cinci bărbați armați care au atacat o mină de mangan din Tambao, localitate aflată la 350 km de capitala statului Burkina Faso.

Primul mesaj de la Gherguț a apărut pe Internet la patru luni după ce a fost răpit, tot sub forma unei înregistrări video, în care cerea ajutorul autorităților române pentru eliberarea sa.

Gruparea al-Mourabitoune, afiliată Al-Qaidei, reclamă responsabilitatea pentru o serie de atacuri sângeroase din Africa Subsahariană.

Răpiri ale cetățenilor străini au loc în mod frecvent în state precum Mali sau Niger, dar foarte rar în Burkina Faso.