Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sediul Amnesty de la Moscova, sigilat. Reprezentanții organizației la RFI: Surpriză totală

amnesty.jpg

Image source: 
www.amnesty.org

Sediul organizației pentru drepturile omului Amnesty International din Moscova a fost închis de autorități, în această dimineață, relatează France Presse. Organizația neguvernamentală precizează că nu a primit nicio explicație oficială.

Sediul a fost sigilat, iar alimentarea cu electricitate oprită. Pe sigiliu scrie, conform fotografiilor publicate de Amnesty International, că respectivul imobil este proprietatea Federației Ruse și că reprezentanții ONG-ului trebuie să se adreseze Primăriei Moscovei pentru alte informații. Organizația folosea sediul, singurul din Rusia, de 20 de ani.

Intervenția autorităților ruse este o surpriză totală, spune, la RFI, Connor Fortune, de la Amnesty International:

Connor Fortune:  Oamenii noștri stau char acum la coadă, la Primărie, încercând să afle mai multe informații. A fost o surpriză totală și nu există niciun motiv administrativ de care noi să știm. Acel sediu pe care noi l-am închiriat de peste 20 de ani aparține Municipalității Moscovei. Toate documentele sunt la zi.

Reporter: Ați luat legătura cu primarul?

Connor Fortune:  Nu, trebuie să stăm la acea coadă pentru a afla mai multe informații.

Reporter: Autoritățile ruse vă permit accesul la calculatoare, documente și celelalte lucruri care vă aparțin acolo?

Connor Fortune:  Nu. E sigiliat total. Am postat și o poză care arată că yalele au fost scoase cu totul și pe ușă a fost aplicată o bandă de sigiliu. Nu are nimeni acces acolo, în afară de reprezentanții autorităților.

Reporter: Au întrerupt și alimentarea cu energie electrică?

Connor Fortune: Da.

Reporter: Și nu vi s-a dat nicio altă explicație...

Connor Fortune: Absolut nici una. Nu a existat niciun avertisemnt și nu ni s-a dat nicio explicație până acum. Iar când oamenii noștri au încercat să contacteze autoritățile, la numărul trecut pe sigiliu, nu a răspuns nimeni.

Reporter: Ar putea fi vorba de o nouă încercare a autorităților ruse să pună presiune pe organizațiile internaționale?

Connor Fortune: Sunt posibile mai multe explicații. Însă cu siguranță e o tendință de înăbușire a organizațiilor societății civile, atât străine cât și autohtone. Dar e încă prea devreme să dăm un verdict: de asta căutăm să aflăm mai multe, să obținem explicații.

Reporter: Când sperați într-un răspuns?

Connor Fortune: Depinde numai și numai de autoritățile ruse. Ei vor decide când e momentul să spună, public, de ce au făcut asta.

Reporter: Cum e înregistrată, exact, Amnesty International în Rusia? Urmați acel protocol impus de lege, care vă face automat agenți politici cu finanțare externă?

Connor Fortune: Amnesty s-a conformat întregii legislații din Rusia de până la acest moment. Lucrăm în acel birou de mai bine de 20 de ani, suntem înregistrați în această țară. Așa că e o surpriză uriașă, venită din senin.

Reporter: Au mai fost probleme în trecut, cu autoritățile ruse?

Connor Fortune: În 2013, după intrarea în vigoare a legii care ne transforma în agenți străini ne-am confruntat cu o percheziție, dar nu au fost consecințe negative. Până în această dimineață nu erau indicii că putem fi ținta unor acțiuni din partea autorităților. Nu avem însă indicii că cele două acțiuni ar fi în vreun fel corelate.

Reporter:  În cel mai pesimist scenariu, luați în considerare părăsirea sau relocarea?

Connor Fortune: Suntem și rămânem critici la adresa Rusiei într-o serie întreagă de dosare legate de încălcarea drepturilor omului, atât în interiorul țării cât și în afara granițelor. E vorba și de implicarea în conflictele armate din Ucraina și Siria. Evident, vrem să ne continuăm munca pe aceste dosare și să spirjinim societatea civilă din Rusia. Vom face tot posibilul să lucrăm în continuare aici. Să sperăm că nu va fi cazul să ne relocăm. Din perspectiva noastră, Amnesty e înregistrată și operațională în Rusia.

 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu are nicio informație despre acest subiect. În Rusia, organizațiile neguvernamentale internaționale sunt sub presiune încă din 2012. O lege dată atunci le obligă, dacă sunt finanțate din surse externe și dacă au activitate cu tentă politică (un criteriu controversat și, spun ONG-urile, interpretabil), să se înregistreze ca agenți ai străinătății.

 

 

 
Ascultă aici interviul cu reprezentantul Amnesty Int.