Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul asasinării a doi jurnaliști RFI în Mali, nerezolvat nici după 3 ani

jurnalisti.jpg

Jurnaliștii RFI Ghislaine Dupont și Claude Verlon au fost răpiți și apoi asasinați la 2 noiembrie 2013, în Mali
Sursa imaginii: 
RFI

Miercuri 2 noiembrie este Ziua internațională contra crimelor comise împotriva jurnaliștilor, dată aleasă în memoria jurnaliștilor RFI  Ghislaine Dupont și Claude Verlon, asasinați la Kidal (Mali) la 2 noiembrie 2013. Cei doi erau corespondenți speciali Radio France Internationale pentru alegerile legislative din această țară.

Dublul asasinat a fost revendicat imediat de Al-Qaïda, dar niciun vinovat nu a fost prins iar circumstanțele răpirii și ulterior asasinatului rămân neclare și în ziua de azi.

Asociația ”Amis de Ghislaine Dupont et Claude Verlon” din Franța a dat publicității un comunicat în care acuză statul francez că vrea să mușamalizeze acest caz. ”Palatul Elysée și Ministerul apărării știu mai mult decât vor să spună”, se arată în comunicatul asociației, care amintește o declarație din luna martie a acestui an a ministrului francez al apărării Jean-Yves Le Drian, potrivit căreia cei doi jurnaliști ar fi fost ”trădați”, fără să aducă alte precizări.

Se face de asemenea referire la o declarație a președintelui François Hollande acordată într-un interviu pentru Le Monde și apărută într-un volum recent publicat în Franța, potrivit căruia la 7 noiembrie 2013, deci la doar câteva zile după tragedie, ostatecul Serge Lazarevic (răpit în noiembrie 2011 tot în Mali și ulterior eliberat, în decembrie 2014) ”a fost fără îndoială răpit de cei care i-au ucis pe cei doi jurnaliști”. În aceste condiții, se întreabă Asociația, de ce autoritățile franceze au negat în tot acest timp orice legătură între cele două evenimente?

Pe de altă parte, ministrul justiției din Mali, Mamadou Ismaël a declarat că ministerul pe care l conduce continuă anchetarea cazului și că a fost emis chiar un mandat de arestare pe numele principalului suspect, Baye Ag Bakabo, membru al unei celule Al Quaida. Acesta însă, susțin surse militare franceze, ar fi fost ucis între timp într-un conflict armat din regiune. În plus, susține ministrul din Mali, problema nu este emiterea mandatului de arestare, problema este punerea sa în aplicare, pentru că este practic imposibil de ajuns la Kidal, orașul unde au fost asasinați reporterii francezi, întrucât acesta se află sub controlul teroriștilor.

 

Mai multe detalii despre acest caz, aici