Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump vs Corectitudinea politică. Vor copia partidele tradiționale retorica populistă?

corectitudine_pol.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Alegerea lui Donald Trump  e o dovadă că principiul corectitudinii politice, politically correctness, nu funcționează cum trebuie, sunt de părere mulți sociologi și specialiști în comunicare. A câștigat omul care a avut discursul opus corectitudinii politice  - iar conceptul, despre care se credea că guvernează societatea modernă actuală, ar putea fi redefinit în perioada următoare.

E clar, omul care a avut un discurs opus celui politic corect a câștigat, spune, la RFI, sociologul Mircea Kivu:

Mircea Kivu: Pe de altă parte trebuie să ne uităm și la faptul că oamenii nu au avut de ales practic între un discurs corect și un altul, incorect. Pentru că și de partea cealaltă era o doză imensă de nesinceritate.

Reporter: Și în cazul Brexitului au fost elemente total opuse, în campanie , au fost elemente total opuse principiului. Și acolo s-au confruntat tocmai cu ideea de  politically correct.Mircea Kivu: Poate că vom asista mai degrabă la o redefinire a conceptului de corectitudine politică. Pentru că trebuie să recunoaștem că de multe ori corectitudinea politică însemană și un fel de limbaj de lemn. Dublu limbaj. Există o oarecare duplicitate a discrsului. De exemplu toleranța este afirmată pe toate căile, dar nu e manifestată aproape niciodată. Redefinirea ar fi varianta optimistă. Varianta pesimistă ar fi o victorie a cinismului.Sunt o serie de evenimente care se întâmplă în lume, care arată că lucrurile nu merg spre mai bine.

Cât de puternic va fi efectul Trump? Ce vor face politicienii tradiționali? Dar UE?

Politicienii tradiționali, inclusiv cei din Europa, vor împrumuta din ce în ce mai mult din retorica populistă, naționalistă, opusă ideii de corectitudine politică. Iar societatea îi va urma, spune, la RFI, Antonio Momoc, specialist în comunicare politică. În context, șansa Uniunii Europene este tocmai păstrarea valorilor actuale care o definesc, adaugă Antonio Momoc:

Antonio Momoc: Ceea ce s-a întâmplat în SUA este cea mai clară dovadă că oamenii preferă pe cineva care chiar dacă spune gogomănii sau lucuri de cele mai multe ori deplasate, este el însuși, autentic.

Reporter: Asta nu însemană că există și o doză de duplicitarism în rândul electoratului?

Antonio Momoc: Se vorbește din ce în ce mai mult despre alegătorul ascuns. Alegătorul pe care nu l-au identificat sondajele. Despre o fantomă se vorbea că există, dar era invizibil. Majoritatea tăcută care nu se exprimă în spațiul public pentru că discursul public, general, este într-o altă direcție, a politically correctness-ului.

Reporter: Alegerea unui personaj precum Donald Trump poate avea un efect de domino în societate și poate fi interpretată de electoratul  său și ca un moment prielnic să se debaraseze de tot ce însemna corectitudine politică?

Antonio Momoc: E clar că din ce în ce mai mult în retroica politicienilor tradiționali e împrumutat discursul politicienilor populiști, naționaliști sau al acestor figuri care par a veni din afara sistemului . În Marea Britanie spre exemplu, discursul și retorica populistă, izolaționsită, a lui Nigel Farage și UKIP este însușită și apoi asumată de către partide mainstream cum este Partidul Conservator. Iar acest tip de discurs care pare a fi în momentul ăsta câștigător nu are niciun fel de legătură sau prea puțină legătură cu politically correctness-ul.

Reporter: Cum va afecta individul și, mergând mai departe, societatea în ansamblu?

Antonio Momoc:  Evident că politicienii sunt modele. E foarte clar că foarte mulți se regăsesc în acești oameni și îi urmează. Ăsta este jocul democratic: democrația acceptă în interiorul ei aceste riscuri.

 

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Antonio Momoc: