
Social
Burse pentru studenţii care stau în gazdă la persoane vârstnice. ANOSR: "O decizie puţin ciudată"
default.png

Proiectul a fost aprobat cu 32 de voturi pentru, cinci împotrivă şi zece abţineri.
Măsura îi priveşte pe studenţii din provincie, care studiază la o facultate din Bucureşti, cu vârsta sub 26 de ani, care au media peste opt şi nu au obţinut un loc de cazare la cămin.
Decizia Consiliului General este cel puţin ciudată, spune la RFI preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Vlad Cherecheş: "Este o decizie puţin ciudată, originală, găsită de Consiliul General, care încearcă să rezolve două probleme şi aceea a vârstnicilor singuri şi aceea a studenţilor, care n-au poate suficiente resurse financiare să se întreţină, dar care cred că real nu va rezolva nici una dintre aceste probleme. Aceşti studenţi nu sunt specializaţi ca să aibă grijă de persoanele vârstnice şi probabil nu o să aloce suficient timp pentru a se ocupa aşa cum ar trebui de persoanele vârstnice care au nevoie de sprijin, iar suma respectivă nu cred că-i ajută foarte mult pe studenţi în a-şi continua studiile la un nivel optim. Cred că alte tipuri de măsuri sociale ar fi necesare pentru a sprijini ambele categorii şi cea a studenţilor şi cea a vârstnicilor. Mai bine s-ar fi investit fonduri în burse studenţeşti sau fonduri în cămine studenţeşti, astfel încât studenţii să nu fie nevoiţi să stea în gazdă".
Cum ar putea dovedi un student că are grijă de o persoană vârstnică? "Nu prea ai cum să dovedeşti acest lucru, singura dovadă poate fi o declaraţie a persoanei respective şi mi-e frică să nu se ajungă să se profite de persoanele vârstnice şi poate naivitatea lor şi să fie folosite pentru a obţine această bursă (...). Persoanele vârstnice pot fi uşor amăgite sau păcălite, se întâmplă asta frecvent în societate şi n-am vrea să se ajungă la astfel de situaţii", spune Vlad Cherecheş.