Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurori: Mare parte din revoluționarii ”cu rol determinant” аu obținut ilegal titlurile

”O mare parte din cei 3.500 de revoluționari au obținut ilegal acest titlu”. Iată ce susțin procurorii anticorupție, care au deschis un dosar în acest caz. Acuzațiile sunt grave: abuz în serviciu, trafic de influenţă şi fals în înscrisuri privind acordarea titlurilor de revoluţionar. Miercuri dimineață, secretarul de stat pentru problemele revoluționarilor a fost ridicat și dus la audieri.

Procurorii au făcut 21 de percheziţii. Oamenii legii spun că o mare parte din cele 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege. Avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari a fost "urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului", susțin procurorii.

Ei au deschis un dosar penal privind infracţiunile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Anchetatorii susţin că, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 95/2014, a fost modificată şi completată Legea 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari, şi anume "Luptător cu Rol Determinant” - atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.

Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de "Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

În acest caz, secretarul de stat pentru problemele revoluționarilor, Adrian Sanda, a fost ridicat de procurori şi dus la audieri la Parchetul instanţei supreme. Anterior, au avut loc percheziţii la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

Totodată, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş, a declarat, pentru News.ro, că niciun membru al organizaţiei pe care o conduce nu este vizat în acest dosar. El spune că încă din primele luni de după Revoluţie au existat suspiciuni cu privire la existenţa unor persoane care au obţinut fraudulos titlul de revoluţionar şi beneficiile aferente, însă nimeni nu a făcut nimic să lămurească aceste lucruri.

Printre drepturile de care beneficiază revoluționarii se numără: o indemnizație lunară de cel puțin 900 de lei și condiții speciale de obținere a unor credite, locuințe sau chirii.