Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Suntem ”campionii” UE la dat mită. Un ONG a calculat valoarea medie a mitei în România

Continuăm să fim lideri detașați în Europa când vine vorba de mită. România este ţara membră a UE cu cea mai mare proporţie din populaţie care dă mită, cu mult peste media europeană, arată cel mai recent sondaj al Transparency International. Organizația Funky Citizens a realizat la rândul său o statistică din care reiese că, în România, șpaga medie este de 284 de euro pe an.

Studiul Transparency International relevă că aproximativ una din trei familii din România recunoaște că a dat mită în ultimul an, în timp ce media europeană e undeva la o familie din 20.

Transparency International mai dezvăluie referitor la România că, faţă de nivelul înregistrat în 2013, rata de dare de mită a crescut în ţara noastră. În plus, oamenii sunt descurajaţi să semnaleze fenomenul de faptul că ar putea avea de suferit.

”Stăm bine la nivel de combatere a corupției la nivel înalt, dar foarte prost la prevenție”, explică, la RFI, Codru Vrabie, de la Funky Citizens. ”Ne lipsesc trei lucruri, spune el: educația pentru integritate în Învățământ, transparența decizională la nivel central și local și aducerea unor manageri profesioniști în instituțiile publice”.

Codru Vrabie mai spune că, din informațiile procesate de organizația pe care o reprezintă, mita medie care se dă în România este de 284 de euro pe an. S-a ajuns la această valoare prin procesarea datelor din peste 2000 de sesizări făcute pe www.piatadespaga.ro, unde orice utilizator de internet poate semnala o situație în care i s-a cerut să dea șpagă.

Totuși, în astfel de evaluări, tendințele sunt cele care contează foarte mult. Reprezentantul Funky Citizens spune că, în ciuda acestui studiu descurajator, ”în România, tendința este că se acțiunează mult mai bine acum decât în urmă cu 10 ani în materie de anticorupție, dar în egală măsură că mai avem foarte multe lucruri de făcut și nu atât la nivelul funcțiilor decizionale importante, cât mai ales pe prevenire și control la nivelul funcțiilor administrative obișnuite”.

Codru Vrabie, de la Funky Citizens