Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentate în Europa, de sărbători? Expert în securitate: Pericolul "lupilor singuratici" nu a fost eradicat

Cât de expusă este Europa în faţa unor atentate teroriste de sărbători? Departamentul american de Stat anunţă că există "informaţii credibile" că Statul Islamic, Al-Qaida şi filialele lor continuă să planifice atacuri pe bătrânul continent, pe final de an.

RFI l-a întrebat pe expertul în securitate Hari Bucur-Marcu dacă europenii au motive de teamă în preajma sărbătorilor. "Avertismentul despre care vorbim noi aici nu se referă la o anumită ţară, ci la Europa, în general şi menţionează acest tip de pericol, care nimeni, absolut nimeni nu poate să spună că este eradicat sau că nu se va întâmpla, cum este cel al lupilor singuratici, care se apucă să se autoradicalizeze şi să-şi confecţioneze arme improvizate, cu care să lovească la întâmplare oameni nevinovaţi", spune el.

Ce fel de atentate ar putea comite Statul Islamic, vom asista la o schimbare de strategie? "Acei lupi singuratici au din punct de vedere al capacităţii de planificare şi mai ales de susţinere logistică a unui atentat, sunt foarte modeşti, adică nu arată sub nici o formă nici capacitate ridicată de planificare, nici capacitate de resurse din partea Statului Islamic. Dimpotrivă, arată foarte mare capacitate de mobilizare şi recrutare online, mai ales recrutare individualizată, în care pur şi simplu calitatea mesajelor şi modul de penetrare fac să se radicalizeze un număr suficient de mare, ca să avem unul-doi care să şi moară pentru aşa ceva. Însă ei ca organizaţie teroristă sunt obligaţi să-şi arate o oarecare capacitate de organizare, de planificare şi mai ales de executare a unor operaţii din acestea teroriste", afirmă expertul în securitate.

 
Hari Bucur-Marcu, despre riscul unor atentate teroriste în Europa de sărbători