Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Europenii trăiesc mai mult, dar sunt din ce în ce mai bolnavi

Populaţia Uniunii Europene trăieşte mai mult decât în trecut, însă nu o duce neapărat mai bine din punct de vedere al sănătăţii. Aşa reiese dintr-un raport comun publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi Comisia Europeană. Executivul comunitar cere un acces mai bun la îngrijire.

Veste bună e că ponderea populaţiei în vârstă de peste 65 de ani a crescut în Uniunea Europeană. Dacă în urmă cu 50 de ani această categorie reprezenta sub 10% din totalul populaţiei, acum vorbim de 20%, iar până în 2060 ponderea va ajunge la aproape 30 de procente.

Speranţa de viaţă a depăşit 80 de ani în 18 state membre, însă acesta nu este neapărat un semn de sănătate bună, dacă ţinem cont că aproximativ 50 de milioane de oameni din Uniunea Europeană suferă de boli cronice. Asta ar fi vestea proastă.

Peste o jumătate de milion de oameni aflaţi încă la vârsta activă mor în fiecare an de boli cronice, ceea ce costă Uniunea 115 miliarde de euro.

Ajutoarele sociale legate de probleme de sănătate, precum boli cardiovasculare, probleme respiratorii, diabet şi probleme psihologice au un impact financiar masiv: 1,7% din PIB în medie în fiecare an este dedicat ajutoarelor pentru incapacitate de muncă sau concedii medicale.

Comisia Europeană atrage atenţia că în multe ţări e nevoie ca numărul de persoane care fac studii medii de medicină să crească, în condiţiile în care populaţia va fi din ce în ce mai îmbătrânită şi va avea nevoie din ce în ce mai mult de asistenţă medicală.

Comisia mai subliniază că îmbătrânirea populaţiei şi ratele crescute de boli cronice, combinate cu constrângerile bugetare, impun o schimbare în serviciile de îngrijire a sănătăţii. Executivul comunitar se referă la dezvoltarea online în domeniul sănătăţii, reducerea spitalizărilor şi raţionalizarea cheltuielilor pentru medicamente.

Oficialii europeni atrag atenţia că mulţi oameni mor anual din cauza unor boli care pot fi evitate, legate de factori de risc precum fumatul şi obezitatea.

Iată şi câteva statistici: o persoană din cinci continuă să fumeze în Uniunea Europeană, iar 16% dintre adulţi sunt obezi. În 2000, cifra era mai mică, 11%.

Obezitatea împreună cu un consum excesiv de alcool sunt probleme din ce în ce mai importante în multe ţări ale Uniunii, cea mai mare regiune din lume consumatoare de alcool.