Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Arcul de Triumf - 80 de ani

Astăzi lăsăm accentul să cadă peste Arcul de Triumf din București, care se va afla din nou în centrul ceremoniilor organizate cu ocazia Zilei Naționale a României. Monumentul, așa cum îl cunoaștem astăzi, a fost inaugurat exact pe 1 decembrie, în urmă cu 80 ani, în prezența Regelui Carol al II-lea și a Reginei Maria.

De-a lungul timpului, începând cu anul 1848, în București au fost construite mai multe arcuri de triumf, care au marcat diferite momente de victorie din istoria țării, toate monumentele fiind destinate, însă, să dureze un timp limitat. După Primul Război Mondial, mai exact în 1922, anul încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, autoritățile au hotărât că pentru parada organizată în cinstea Marii Uniri este nevoie de un Arc de Triumf care să dăinuie în timp. Întrucât monumentul de acest tip care fusese înălțat în 1918 cu ocazia revenirii familii regale din exilul din Iași era construit din materiale care nu rezistau nici măcăr la ploaie, primarul de atunci al Bucureștiului, Matei Gh. Corbescu a propus realizarea unui nou monument.

Astfel, comisia care se ocupa de organizarea ceremoniilor încoronării l-a însărcinat pe arhitectul Petre Antonescu să proiecteze un Arc de Triumf pe șoseaua Kiseleff.

Dat fiind faptul că timpul era scurt și resursele erau limitate, monumentul a fost construit din lemn, doar scheletul construcției fiind turnat în beton armat, în timp ce basoreliefurile exterioare au fost făcute din ipsos. În scurt timp, ipsosul s-a deteriorat, lucru ce a condus, cum era de așteptat, la degradarea treptată a Arcului de Triumf, care în numai zece ani a ajuns într-o stare care nu făcea deloc cinste imaginii Micului Paris.

În 1932, autoritățile au hotărât să restaureze monumentul și să refacă  basoreliefurile din materiale rezistente precum granit de Deva și marmură de Rușchița. Inspirată de impunătorul Arc de Triumf de la Paris, reconstrucția a fost coordonată tot de arhitectul Petre Antonescu, iar la finisajul acesteia au participat artiști interbelici cunoscuți precum Constantin Baraschi, Alexandru Călinescu, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea sau Costin Petrescu.

După patru ani, lucrările au fost finalizate, astfel încât pe 1 decembrie 1936 noul Arc de Triumf, cu o înălțime de 27 de metri și o lățime de 11 metri, a fost inaugurat în prezența Regelui Carol al II-lea, a Reginei Maria, a prințului moștenitor Mihai și a numeroși oaspeți  din țară și din lume.

Perioada comunistă și-a pus amprenta nefericită asupra Arcului de Triumf din București prin scoaterea celor două texte ale proclamațiilor către țară ale Regelui Ferdinand (cu ocazia intrării în război și cu ocazia încoronării) de pe părțile laterale ale monumentului și prin înlăturarea efigiilor celor doi regi, Regele Ferdinand și Regele Maria, de pe fațada sudică, care au fost înlocuite de două flori de piatră.

După 1989, florile de piatră au fost demontate, iar în locul lor au fost așezate două medalioane de bronz care prezintă chipurile Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în programele RFI din fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30

 
Rubrica "Accent pe istorie" din 29 noiembrie 2016