Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Naţională: Paradă militară marcată de dispute politice

Mii de persoane au participat joi, de la ora 11, la parada militară cu ocazia Zilei Naţionale a României. Parada şi recepţia oficială de Ziua Naţională stau anul acesta sub semnul disputelor pe tema absenţei politicienilor cu probleme penale.

Manifestările din Capitală au avut loc la Arcul de Triumf, unde oamenii au putut vedea peste trei mii de soldaţi şi specialişti din Ministerul Apărării, cel de Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

Au fost peste 300 de mijloace tehnice, printre care şi 50 de aeronave, inclusiv avioane F-16, precum şi motocicletele enduro şi ATV-urile forţelor pentru operaţii speciale.

Au participat de asemenea militari din mai multe ţări aliate sau partenere, printre care şi soldaţi irlandezi.

Parada şi recepţia oficială de Ziua Naţională stau anul acesta sub semnul disputelor pe tema absenţei politicienilor cu probleme penale. Preşedintele Klaus Iohannis a decis să nu invite la cele două evenimente oameni politici anchetaţi sau condamnaţi în justiţie. Decizia a provocat dispute, printre cei neinvitaţi aflându-se liderul PSD, Liviu Dragnea şi copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Un caz special este cel al primarului Capitalei, Gabriela Firea. Ea a susţinut recent că nu a fost invitată oficial la ceremonii şi că va asista la paradă din mulţimea de oameni. În replică, şeful statului a precizat că Firea a fost invitată la eveniment de Ministerul Apărării, în semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat finalizării lucrărilor de la Arcul de Triumf.