Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europol: ISIS pregătește noi atentate în Europa

europol.jpg

Sursa imaginii: 
wikimedia.org

Oficiul European de Poliție Europol avertizează că gruparea teroristă Statul Islamic plănuiește noi atacuri în Europa, în linia celor comise în ultimii ani. Riscurile sunt sporite de înfrângerile încasate de jihadiști în Irak și Siria și de faptul că tot mai mulți combatanți revin în țările de origine.

Totodată, Europol anunţă că jihadiştii din așa numitul Stat Islamic îşi schimbă tacticile pentru a menţine amenințarea teroristă la adresa Europei. Potrivit raportului ”Schimbări în Modul de Operare al ISIS”, citat de presa internațională, jihadiștii au adoptat deja noi metode pentru comiterea de atentate în Uniunea Europeană.

În ultimii ani am văzut mai multe atentate jihadiste, dintre care unele au provocat un număr masiv de victime. Nivelul acestei ameninţări este cunoscut pe o scară largă în statele europene şi a ajutat la declanşarea unei cooperări intensive între poliţie şi serviciile de securitate de pe întregul continent, ducând la creşterea numărului de arestări şi a atacurilor dejucate”, a declarat directorul Europol, Rob Wainwright, citat de news.ro.

Experții în contraterorism se așteaptă ca ISIS să înceapă să planifice atacuri din Libia, iar acestea să fie executate fie de așa-numiți lupi singuratici, fie de grupuri înarmate. Oficiul European de Poliție avertizează că toate statele europene membre ale coaliției internaționale antijihadistă sunt potențiale ținte pentru teroriști. Cea mai clară țintă rămâne Franța însă, potrivit Europol, Belgia, Germania, Marea Britanie sau Olanda ar putea fi de asemenea vizate de atacuri.

Raportul Europol AICI modus_operandi_is_revisited.pdf