Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Football Leaks: Dezvăluiri despre lumea urâtă a fotbalului. Cum se pitesc banii lui Ronaldo în paradisuri fiscale?

fl.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

O nouă scurgere de informații la nivel internațional scoate la iveală dedesubturi și inginerii financiare de proporții. După așa-numitul Panama Papers, urmează cazul Football Leaks, o investigație derulată de zeci de jurnaliști, inclusiv din România, pe baza a mii de documente obținute de publicația germană Der Spiegel și oferite spre cercetare de European Investigative Collaboration. Antrenorul Jose Murinho sau fotbalistul Cristiano Ronaldo se numără printre cei vizați de dezvăluiri: ei ar fi plasat, cu ajutorul unor personaje cheie, zeci de milioane de euro din drepturile de imagine în paradisuri fiscale, departe de ochii Fiscului. De altfel, autoritățile britanice și spaniole au început deja verificările, relatează BBC.

Football Leaks conține peste 18 milioane de documente, precizează la RFI jurnalistul Costin Ștucan, cel care lucrează cu baza de date și publică dezvăluirile în Gazeta Sporturilor. Fotbalul are o lume subterană. Iar România este conectată la sistemul din fotbalul mondial, cu ramificații nebănuite, spune Costin Ștucan:

"Sunt nume care de multe ori nu-ți spun absolut nimic. Sunt nume, ramificații care se duc de exemplu către diverse organizații criminale din zona spațiului ex-sovietic, din Europa sau către dictatori din Africa. Sunt foarte-foarte  multe conexiuni și foarte multe nume legate între diferite țări. România nu a fost o sursă pentru ținta acestui dosar, însă România este conectată la sistemul din fotbalul mondial. Sunt persoane, cluburi, impresari din România care apar în Football Leaks. Football Leaks nu este doar despre evaziune fiscală. Este și despre comisioane, transferuri, despre reguli sportive încălcate, despre legi încălcate. Sunt legături în Football Leaks cu oficiali înalți FIFA și UEFA. Lucruri care se leagă și de România. O să vedeți cât de curând aceste legături!  "

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu jurnalistul Costin Ștucan: