
Social
Mircea Dumitru: Ordinul privind temele elevilor este deja semnat; manualele şcolare sunt foarte încărcate, ar trebui să fie mai vii
exclusivitate_rfi_mircea_dumitru_ordinul_temele_elevilor_semnat_manualele_incarcate.jpg

Ministrul Educaţiei, despre ordinul privind durata temelor: "Ordinul este semnat. A fost o mică confuzie în spaţiul public, pentru că ordinul nu este încă postat pe site-ul ministerului, dar ordinul este semnat de săptămâna trecută, chiar înainte de mica vacanţă pe care am avut-o înainte de 1 decembrie. Am primit foarte multe mesaje, unele dintre ele de susţinere, de încurajare, alte persoane socotind că nu a fost decât o intenţie a noastră de a ajunge la acest ordin, o intenţie care nu a fost finalizată tocmai pentru că au fost şi voci critice care s-au ridicat împotriva acestui gen de reglementare, au apărut articole, pe bloguri, pe Facebook, tot felul de intervenţii. Ei bine, părinţi ne-au scris oarecum îngrijoraţi, crezând că am renunţat la această idee şi că de fapt am vrut să testez cum stau lucrurile şi că am spus ceva care nu corespunde realităţii. Nu, ordinul există şi ordinul a fost semnat şi urmează să fie şi postat pe site-ul ministerului".
Mircea Dumitru precizează că "nu este un ordin care să aibă caracter punitiv, adică să fie nevoie să fie asociat şi unor sancţiuni, pentru că ordinul nu este respectat. Pornim de la o idee care are o foarte bună argumentare în momentul de faţă care vine din partea psihologilor care se ocupă de educaţie şi de dezvoltarea copilului (...). Şi putem vedea că specialişti din diverse zone culturale, nu vorbim numai de Europa, ci şi de SUA, de Asia, atrag atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă supraîncărcarea cu teme şi cu activităţi şcolare, care sunt obligatorii pentru copil în afara programului şcolar obişnuit. Eu vreau să întreb pe toată lumea dacă socoteşte că este normal ca o persoană să lucreze în medie pe zi opt ore, să nu lucreze mai mult de opt ore. Ăsta este un drept pe care ni l-am câştigat cu toţii şi oamenii maturi. Şi atunci să vedem ce se întâmplă în şcoli şi în mod specific în şcoala românească. Un elev sau o elevă care poate să stea la şcoală patru sau cinci ore se întâmplă să mai aibă teme obligatorii acasă, care nu fac altceva decât să prelungească ceea ce au făcut în acele patru-cinci ore la şcoală, mai stau încă cinci-şase ore peste program. Deci ajung să stea 10-12 ore în fiecare zi şi să se concentreze numai asupra unor sarcini şcolare care se presupune că ar trebui făcute în primul rând la oră, în clasă, în şcoală, împreună cu profesorul şi nu acasă cu un meditator sau cu părintele".
Ministrul crede că "motivul pentru care unii profesori simt nevoia să dea această încărcătură mai mare de teme acasă este că programele noastre şcolare sunt foarte încărcate (...). Mi se pare că atât planul cadru, cât şi programele sunt foarte încărcate, manualele de asemenea sunt foarte încărcate şi ar trebui să mergem pe o soluţie de simplificare a transmiterii conţinuturilor pedagogice, educaţionale şi a manualelor, adică manuale care să fie mai vii, mai alerte, mai bine făcute, mai bine structurate".
Ministrul Educaţiei, despre testele PISA: "E o mică surpriză, o surpriză plăcută. N-aş putea acum să fac o analiză profundă şi să văd care sunt cauzele care au dus la această îmbunătăţire. E de salutat această îmbunătăţire, nu avem de ce să ne plângem, totuşi, rezultatele sunt mai bune. Cred totuşi, înainte de a face orice fel de analiză empirică, o analiză cauzală, cred că o şcoală care nu schimbă foarte des regulile şi nu le schimbă în timpul ciclului mare de învăţământ, ciclul gimnazial şi ciclul liceal este o şcoală mult mai predictibilă, elevele şi elevii ştiu la ce anume să se aştepte şi se pot pregăti şi atunci, iată, rezultatele încep să fie mai bune".
Deşi sub media OCDE la toate cele trei principale domenii testate, performanţele elevilor din România s-au îmbunătăţit faţă de evaluările anterioare la ştiinţe şi matematică şi s-au menţinut la secţiunea citire.