Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum s-au dus ”pe apa sâmbetei” 60 de milioane de lei destinate modernizării spitalelor

Ministerul Sănătăţii a plătit aproximativ 60 de milioane de lei pentru sistemul informatic care ar fi trebuit să modernizeze activitatea din spitalele românești. Deși banii au fost achitați către două firme încă din anul 2010, sistemul nu a fost utilizat de nicio unitate spitalicească. Sunt concluzii ale corpului de control al premierului, care a făcut o serie de verificări la Ministerul Sănătăţii.

Corpul de control al premierului a verificat achiziționarea de către Ministerul Sănătăţii, în perioada 2007 - 2010, a sistemului informatic de înaltă performanţă care ar fi trebuit să modernizeze activitatea în 34 de unităţi spitaliceşti.

Au fost constatate o serie de nereguli, inclusiv faptul că, deşi s-au plătit de către minister peste 11 milioane de dolari şi 13 milioane de lei (în total, aproximatiov aproximativ 60 de milioane de lei), iar sistemul trebuia implementat în cel puțin 16 spitale, acesta a fost realizat doar la Institutul Clinic Fundeni şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş. Nici acolo, însă, el nu a fost utilizat.

Din explicațiile emise de reprezentanţii entităţilor implicate reiese că sistemul informatic nu ar fi corespuns cerinţelor de informatizare ale celor două spitale „master”, fapt pentru care s-a renunțat la utilizarea sa. Totuși, cele aproximativ 60 de milioane de lei au fost plătite de Guvern.

Ministerul Sănătăţii a procurat sistemul IT de la societățile Compaq Computer România S.R.L. şi Siemens Business Services GmbH&Co, după cum notează news.ro.