Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bombardamente violente în Alep

siria.jpg

REUTERS/Abdalrhman Ismail TPX IMAGES OF THE DAY

Bombardamente violente au fost reluate miercuri în Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, cu lovituri de artilerie ale regimului împotriva ultimului refugiu al rebelilor în acest oraș, relatează corespondentul AFP de la fața locului. În ciuda apelurilor internaționale, populația prinsă între focuri nu a primit un răgaz pentru a părăsi zona.

Jurnalistul AFP care se află în sectorul rebel al orașului relatează că a văzut un tanc al regimului de la Damasc trăgând violent în direcția celor câteva cartiere aflate încă în mâna insurgenților din Alep.

Aliatul rus al președintelui Bashar al-Assad i-a acuzat pe rebeli că au declanșat ostilitățile, în timp ce susținătorul opoziției, Turcia, a criticat trupele regimului de la Damasc și ale aliaților săi.

Un acordul de evacuare ar fi permis miilor de civili și rebeli să părăsească ultimele cartiere deținute de insurgenți în Alep, unde aceștia sunt asediați de peste patru luni de armata siriană, ducând lipsuri majore.

Evacuarea rebelilor din estul Alepului a fost amânată miercuri, din motive neclare, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, împiedicându-se astfel implementarea unui acord vizând restabilirea controlului Guvernului sirian asupra întregului oraş, relatează Reuters.

Directorul Observatorului Rami Abdulrahman a declarat că primul grup de persoane urma să fie evacuat la ora locală 5.00 (şi ora României), însă nimeni nu plecase o oră mai târziu.

După o pauză de mai multe ore, bombardamentele violente au fost reluate împotriva acestor cartiere, au precizat corespondenți ai AFP și Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Pierderea Alep, principalul bastion al rebelilor în Siria și simbol al revoltei, va marca sfârșitul rebeliunii în acest oraș, a cărui parte estică a fost cucerită de insurgenți în 2012. În același timp, ea va reprezenta cea mai importantă victorie a regimului de la Damasc de la începutul războiului, în 2011.