Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Mesajul regal de Crăciun din Regatul Unit - o tradiție din 1932

queen.jpg

Începând cu anul 1952, până în prezent, Regina Elisabeta a II-a se află în atenția întregii lumi cu mesajul său de Crăciun
Image source: 
bbc.com

În preajma Crăciunului, în Marea Britanie, pe lângă celebrele vitrine admirabil decorate  ale magazinelor, cel puțin încă o tradiție atrage atenția întregii lumi: mesajul regal din ziua de 25 decembrie.

Știți că primul mesaj de acest gen a fost redactat de Rudyard Kipling?

Primul monarh care s-a adresat populației cu ocazia sărbătorii de Crăciun a fost Regele George al V-lea. Inițiativa i-a aparținut lui Sir John Reith, părintele fondator al cunoscutei rețele BBC, în 1932. Pentru că acesta tocmai  inaugura serviciul radio dedicat cetățenilor din din zonele administrate de Regatul Unit  (the Empire Service, acum  the BBC World Service), i-a propus lui George al V-lea, într-o inițiativă isteață de promovare, să aibă o intervenție scurtă cu ocazia Crăciunului.

Inițial, regele nu a fost entuziasmat de idee, dar ulterior a acceptat să facă transmisiunea dintr-un studio improvizat, instalat în reședința de vacanță din localitatea Sandringham. Astfel, pe 25 decembrie 1932, la ora 15:00, oră convenită ca fiind cea mai potrivită pentru fusul orar al țărilor din Imperiul Britanic, regele George al V-lea era ... on-air. Mesajul său, care a durat două minute și jumătate, a fost redactat de Rudyard Kipling și a început astfel: Vă vorbesc acum, din casa mea și din inima mea, tuturor; bărbaților și femeilor de peste mări și deșerturi, la care doar vocea poate ajunge, prin intermediul undelor.

Regele era atât de emoționat încât foșnea încontinuu hârtiile pe care le avea pregătite, iar personalul BBC a fost nevoit să îi acopere biroul cu haine groase astfel încât să diminueze zgomotul produs.

După George al V-lea, care și-a transmis ultimul mesaj de Crăciun cu o lună înainte să moară, în ianuarie 1936, la tron a urmat Eduard al VIII-lea, care însă, în decembrie 1936, și-a anunțat abdicarea și nu gândurile de Crăciun pentru englezi.

Din 1937 până în 1951 regele George al VI-lea a continuat tradiția transmisiunilor de pe 25 decembrie, în 1939 susținând celebrul mesaj care anunța începerea celui de-al Doilea Război Mondial: Noul an este aproape. Nu știm ce ne va aduce. Dacă ne va aduce pace, vom fi foarte recunoscători. Dacă ne va aduce luptă continuă vom rămâne neînfricați.

Începând cu anul 1952, până în prezent, Regina Elisabeta a II-a se află în atenția lumii cu mesajul său de Crăciun, mai ales că din 1957 momentul a început să fie transmis și la televizor.

BBC-ul a pierdut monopolul asupra transmiterii mesajului de Crăciun al suveranei britanice în 1997, când încă două rețele au primit acest drept: ITV/ITN și Sky News.

Astăzi mesajul Reginei poate fi urmărit atât la radio și la televizor, cât și online, iar dacă ați ratat apariția Majestății Sale în 2012, să știți că o puteați vedea în format 3D.

Descifrați în tihnă mesajul pe care ni-l transmite Crăciunul și până anul viitor nu uitați că istoria continuă...

 

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 15 decembrie 2016