Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum omoară pudoarea femeile la sat? ”Doar cu preotul sau primarul am convins femeile să vină la control”

san.jpg

Una din zece femei consultate în campania "Nu am făcut destul" prezentau suspiciuni de cancer la sân
Una din zece femei consultate în campania "Nu am făcut destul" prezentau suspiciuni de cancer la sân
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Un studiu efectuat, pe perioada a trei ani, de o organizație care susține drepturile bolnavilor de cancer arată statistici alarmante: una din zece femei prezintă suspiciuni de cancer de sân, iar 80% din femeile examinate nu făcuseră vreodată un control la sân. ”Situația este gravă la nivel național, dar în mediul rural este de-a dreptul dezastruoasă”, declară, la RFI, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Aproximativ 10% din cele 3.000 de femei care au fost consultate gratuit, în campania "Nu am făcut destul" desfășurată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) prezentau suspiciuni de cancer de sân.

În plus, potrivit președintelui FABC, Cezar Irimia, 80% din femeile examinate nu făcuseră, anterior, niciun control medical la sân. Cezar Irimia mai spune că anual, în România, sunt diagnosticate cu cancer la sân 8.900 de femei, dintre acestea aproximativ 30% pierzând lupta cu viața

”A trebuit să apelăm la preot sau la primar pentru a convinge femeile să vină la control”

Cezar Irimia: Suntem deficitari la screening-ul național. Acesta ar putea salva vieți și ar face economie la bugetul statului. Din păcate nu avem acest screening. Ceea ce face federația este prea puțin, dar important la nivel național.

Reporter: Ce spun, concret, cifrele? Ce a relevat acest studiu?

C.I: Am făcut o medie a celor trei campanii din 2014, 2015 și 2016. Opt din zece femei nu au făcut anterior niciun control medical la sâni. 10% dintre ele prezintă suspiciuni de cancer de sân. Este vorba despre 3166 de femei în cele trei campanii. Una din zece femei avea noduli dureroși sau alte simptome asociate cu cancerul la sâni. 20%  dintre cele la care există suspiciuni au sub 40 de ani. Bariera de vârstă a scăzut îngrijorător. Găsim cancer de sân la femei de 20 – 28 – 30 de ani. Acest flagel trebuie conștientizat în rândul populației pentru a face un control la sâni.

Rep: Spuneați că opt din zece femei nu au mers niciodată la un astfel de control, așa cum relevă studiul dumneavoastră. Cred că este destul de clar că încă avem problema lipsei educației sanitare. De ce încă refuză românii să meargă la medic din rațiuni preventive?

C.I: În primul rând pentru că le lipsește informația. În al doilea rând, în mediul rural este acea falsă pudoare, cum că nu se pot duce la medic să își arate sânii, pentru că este jenant, mai ales dacă medicul este bărbat. Ne-am confruntat cu aceste situați de refuz. A trebuit să apelăm la preotul satului, la primarul comunei pentru a convinge femeile să se prezinte la acest control. Majoritatea celor care au mers voluntari în această campanie, studenți în an terminal la medicină și medici rezidenți, au fost de sex feminin, tocmai pentru a elimina această falsă pudoare. Cu toate acestea am avut refuzuri în cadrul campaniei.

De la ce vârstă trebuie să mergi la control?

Rep: Ceea ce spuneți este trist, dar adevărat. Pentru cei care ne ascultă, cât de des trebuie să meargă o femeie la controlul pentru prevenirea cancerului de sân și de la ce vârstă?

C.I: Vârsta este recomandată chiar de Organizația Mondială a Sănătății. Cuprinde intervalul între 24 și 64 de ani. Controlul în cazul doamnele care nu au avut antecedente în familie este bine să fie la maxim doi ani. În cazul celor care au avut antecedente în familie, controlul sânilor este indicat anual. Un dram de prevenție este echivalent cu o tonă de medicamente. Șansele de supraviețuire sunt mari. Putem spune chiar cele de vindecare, dacă această formă de cancer este descoperită în fază incipientă.

Rep: Acest tip de cancer, descoperit la timp, în majoritatea cazurilor poate fi tratat.

C.I: Tratat și chiar vindecat. Aici putem vorbi chiar de vindecare, nu numai de supraviețuire îndelungată. (Acest fapt se datorează) tratamentelor apărute pe piața europeană și mondială și formelor de investigații moderne, la care, din păcate, noi nu prea avem acces. Dar trebuie să plecăm cu primii pași. Aceștia constau în a face un screening populațional, o informare corectă a populației pentru a evita moarte soțiilor, mamelor, fetelor noastre, a copiilor noștri.

Ascultă interviul cu Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer:

 
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), despre rezultatele campaniei "Nu am făcut destul"