Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Breșă de securitate la Yahoo: un miliard de conturi sparte. Analist militar: O demonstrație de forță

yahoo.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Gigantul IT Yahoo a recunoscut oficial, săptămâna aceasta, că se confruntă cu o nouă breșă de securitate. Un atac informatic, petrecut în 2013, ar fi compromis în jur de UN MILIARD de conturi. Au fost furate nume, zile de naștere sau numere de telefon. Nu însă și informații referitoare la conturile bancare, dau asigurări reprezentanții Yahoo. Cei din urmă susțin, citați de presa internațională, că atacul (al doilea dezvăluit în acest an) ar fi fost orchestrat de o entitate statală.

Cei care au stat în spatele atacului au lăsat voit urme, crede analistul militar Cornel Codiță. El spune, la RFI, că cel mai probabil , întrega acțiune este motivată de ideea unei demonstrații de forță

"Am putut să sparg un milion de conturi. Sau zece milioane de conturi și nimeni nu e sigur. Nici Yahoo, nici utilizatorii lui, nici cei care gestionează serverele. Arată mai degrabă ca o acțiune de forță care vrea să arate "pot să fac și iată, am făcut și nu ați putut să vă apărați. Tipul de informație care poate fi extrasă merge de la caracteristici personale până la caracteristici macrosociale. Adică referitoare la comportamentele în condițiile de stres, comportamente în condiții de piață, în condiții de incertitudine. Deci se pot extrage informații destul de importante pentru cineva care vrea să facă o hartă mai cuprinzătoare a unei anumite zone."

Pe viitor, crede Cornel Codiță, utilizatorii vor trebui să accepte evidența și să facă un compromis referitor la colaborarea dintre autoritățile statului și companiile private din domeniu. Dezvăluirea acestui atac vine într-un moment extrem de delicat pentru Yahoo. Compania a încheiat în acest an un acord de cedare a serviciilor centrale către gigantul în telecomunicații Verizon, în schimbul a 4,8 miliarde de dolari. Verizon transmite acum că intenţionează "să evalueze impactul acestui nou episod înainte de a trage concluzii finale".

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral: