
Social
Nu mai pleacă nimeni din Alep. Evacuarea a fost suspendată
evacuare_alep_1.jpg

Motivul ar fi că ”rebelii au plecat cu ostaticii lor”, membri ai unor forţe favorabile regimului lui Bashar al-Assad pe care-i deţin. În acest timp, Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte la New York pentru a face bilanţul evacuării.
”Operaţiunea de evacuare a fost suspendată deoarece persoane înarmate nu au respectat condiţiile acordului”, a declarat reprezentantul serviciilor siriene de securitate. Potrivit unei surse guvernamentale, rebelii nu ar fi respectat termenii conveniți și ar fi plecat cu tot cu ostatici.
Cu puțin timp în urmă, în cartierul Ramoussa din Alep au fost auzite tiruri şi explozii, după care ambulanţe şi autobuze au plecat - fără pasageri - din acel sector din Alep prin care se desfăşoară evacuarea.
Situația evacuării este analizată în acest timp la New York, unde se reunește Consiliul de Securitate al ONU. Stephen O'Brien, secretarul general adjunct al ONU, însărcinat cu Afaceri Umanitare, îi va informa pe cei 15 membri permanenţi cu privire la operaţiunile care au început joi. Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească cu scopul de a obţine mobilizarea la Alep a unor observatori internaţionali însărcinaţi să supravegheze operaţiunile de evacuare a civililor şi rebelilor.
Franţa a cerut ca membrii permanenţi ai Consiliului să fie informaţi ”despre modalităţile de evacuare ale civililor şi distribuirea unui ajutor umanitar în Alepul de Est”.
Tot legat de situația din zonă, preşedintele rus Vladimir Putin spune că ”următoarea etapă” în Siria este ”un armistiţiu pe întregul teritoriu”. ”Purtăm negocieri intense cu reprezentanţii opoziţiei armate, mulţumită medierii Turciei”, a declarat el în timpul unei vizite la Tokyo. ”Ne-am pus de acord, într-o convorbire la telefon cu domnul (preşedinte turc Recep Tayyip) Erdogan, să propunem diverselor părţi din conflict un nou teren pentru negocieri de pace. Acesta ar putea să fie capitala Kazahstanului, Astana”, a adăugat şeful statului rus, aliatul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Astana a găzduit deja întâlniri între reprezentanţi ai regimului de la Damasc şi personalităţi ale opoziţiei tolerate de regim.
Cât privește acțiunea din Alep, ministrul turc de externe anunță că aproape 8.000 de civili au fost evacuați, iar un al șaselea convoi se află ”în drum către o zonă sigură”. De asemenea, o tabără care va găzdui persoanele evacuate din orașul sirian Alep va fi înființată în Siria, în apropierea frontierei cu Turcia, a declarat un oficial turc, citat de presa internațională. Potrivit oficialului turc, Turcia va continua să preia civilii răniți sau bolnavi care au fost evacuați din Alep.
Două potențiale amplasamente ale viitoarei tabere, aflate la aproximativ 3,5 km distanță de frontiera cu Turcia, au fost deja identificate. Tabăra va avea capacitatea de a găzdui până la 80.000 de persoane. Oficialii se așteaptă în primă fază la sosirea a 30.000-35.000 de civili.
Conflictul din Siria, în care sunt implicaţi diverşi beligeranţi şi susţinători ai lor regionali sau internaţionali, s-a soldat cu peste 310.000 de morţi din martie 2011 şi până în prezent.