Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG: Autorităţile trebuie să ofere o alternativă şoferilor care parchează ilegal, iar trotuarul trebuie redat pietonilor

Guvernul a aprobat o Hotărâre ce permite reluarea acţiunii de ridicare a maşinilor parcate ilegal. Această activitate a fost blocată timp de peste un an şi jumătate, după o decizie a instanţei.

Vicepreşedintele organizaţiei Eco-Civica Dan Trifu crede că "în principiu, Hotărârea de Guvern face un lucru bun la ora actuală. Aici am în vedere numai lipsa de disciplină a şoferilor, faptul că parchează în modul în care parchează într-adevăr obturând circulaţia pietonilor foarte mult şi de multe ori chiar şi traficul fiind obturat, dar haideţi să venim acum şi cu măsurile paralele pe care noi le-am mai discutat, ce le oferim oamenilor la schimb, cum dezvoltăm transportul în comun, cu acel culoar unic de care am albit tot pomenind. Deci trebuie să venim şi cu alternative pentru oameni".

În acelaşi timp, şoferii vor putea parca pe trotuar, doar acolo unde există marcaje corespunzătoare şi numai dacă li se lasă pietonilor un spaţiu de cel puţin un metru lăţime. Dan Trifu crede că "prin definiţie, trotuarul nu este parcabil, să fie clar! (...) O mamă cu un căruţ şi dacă are şi gemeni nici nu are loc să treacă, se loveşte de toate oglinzile, este o întreagă aventură, plus că iarna de exemplu toată lumea îşi aruncă zăpada pe acea parte şi normal că ea nu mai devine pietonală sub nici o formă. Deci eu nu sunt de acord şi nu susţin sub nici o formă parcarea pe trotuar. Trotuarul să fie redat cetăţenilor!".