Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: Părinții trebuie să-și asume răspunderea dacă aleg nevaccinarea

Ministerul Sănătăţii anunţă măsuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeolă, după ce anul acesta au fost înregistrate 1.725 de cazuri şi opt decese confirmate. Cazurile devin tot mai numeroase și mai grave. Cum s-a ajuns aici?

Pe fondul neîncrederii față de medici, tot mai mulți părinți refuză vaccinarea, spune Ileana Mihăiescu, medic de familie în Târgu-Mureș.

Mureș este unul dintre județele în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă: peste 230 confirmate.

Recensământul copiilor nevaccinaţi și imunizarea lor sunt alte câteva măsuri anunțate de Ministerul Sănătății în încercarea de a limita  epidemia de rujeolă.

Potrivit celor mai noi date furnizate de Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, citate de news.ro, în acest moment sunt confirmate cazuri în 32 de judeţe. Cele mai multe se înregistrează în Arad  - 454. Urmează apoi Mureş, cu 238 de cazuri şi Timiş, cu 240 de cazuri.

Prima măsură anunțată vineri de Minister în încercarea de a stopa epidemia de rujeolă este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie şi cu prevederile caracteristicilor produsului. Măsura se impune tocmai pentru că actuala epidemie de rujeolă afectează şi copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000), potrivit news.ro.

Desprevaccin.ro este o campanie lansată de Minister care își propune să-i informeze cât mai complet pe părinți înainte de a lua o decizie legată de imunizare.

 
Ileana Mihăiescu, medic de familie în Târgu-Mureș.