Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc împlinește 80 de ani. Află cum îi poți transmite felicitări online

papa.jpg

Papa Francisc este mai popular decât orice alt lider al lumii, conform unui sondaj recent
Papa Francisc este mai popular decât orice alt lider al lumii, conform unui sondaj recent

Papa Francisc împlineşte, sâmbătă, vârsta de 80 de ani. Vaticanul a invitat credincioşii din întreaga lume să îi transmită online mesaje de felicitare. Suveranul Pontif a ţinut o slujbă şi se va întâlni cu mai multe personalităţi.

Mesajele cu urări pot fi trimise pe adresa de e-mail special creată pentru această ocazie - [email protected] şi variantele în limbile latină (Papafranciscus80), italiană (PapaFrancesco80), spaniolă (PapaFrancisco80), franceză (PapeFrancois80), germană (PapstFranziskus80) şi poloneză (PapiezFranciszek80).

În plus, Vaticanul promovează ziua de naştere a Papei Francisc în social media, încurajând utilizatorii să folosească hashtag-ul #Pontifex80.

Popularitate mare pentru Suveranul Pontif

Papa Francisc este mai popular decât orice alt lider al lumii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de WIN/Gallup International, în luna martie, inclusiv în România, unde Suveranul Pontif beneficiază de un capital de simpatie declarat de 65% dintre cetăţeni.

Papa Francisc este cel de-a 266-lea Suveran Pontif. Născut pe 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a fost preot iezuit în perioada 1960 - 1992, episcop, între anii 1992 - 2001, şi cardinal, din 2001 până în 2013.

Papa Francisc este primul latin-american care conduce Biserica Catolică şi, de asemenea, primul iezuit, scrie BBC. Fostul cardinal din Buenos Aires a fost, iniţial, considerat o alegere nepotrivită pentru acest rol, când a fost propus să ocupe locul lui Benedict al XVI, care s-a retras din funcţie în 2013.

Considerat ortodox în chestiuni legate de sex şi avort, dar liberal privind dreptatea socială, investirea sa a fost bine primită deopotrivă de conservatori şi de reformiştii.

În 2013, Papa Francisc a fost desemnat de revista Time drept personalitatea anului.

În 2016, Papa Francisc a rămas implicat în era modernă şi vorbeşte deschis despre evenimentele din lume şi problemele curente.