Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul terorist din Yemen

yemen.jpg

Regiunea Adenului a fost devastat de lupte armate în ultimii doi ani
Regiunea Adenului a fost devastat de lupte armate în ultimii doi ani
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Rețeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul sinucigaș de duminică dimineață din Yemen. 49 de militari au murit în orașul Aden în urma acestui atentat, informează Reuters.

Atacul a fost de tip kamikaze, iar autorul a fost deja identificat, notează aceeași sursă.

Explozia s-a produs într-o bază militară, în timp ce soldații se adunau pentru a-și primi salariile. Potrivit oficialilor de securitate din Yemen, atacatorul a putut pătrunde în interiorul bazei, fiind deghizat în militar.

Acest atac are loc după ce în urmă cu opt zile a fost comis un carnagiu asemănător. Aceeaşi bază a fost vizată pe 10 decembrie într-un atac, revendicat de Statuil Islamic, în care au fost ucişi 48 de militari.

Pe 29 august, un atac sinucigaş în oraş, revendicat de Statul Islamic, s-a soldat cu cel puţin 71 de morţi la un centru de recrutare al armatei.

Aden, devastat de lupte în ultimii doi ani

Adenul se află sub controlul diverselor facţiuni loiale Guvernului recunoscut internaţional al preşedintelui Abdrabbuh Mansour Hadi. Ele luptă împotriva rebelilor şiiţi huthi şi aliaţilor acestora, care au cucerit capitala yemenită Sanaa în 2014, iar ulterior porţiuni vaste din nord-vestul Yemenului.

Jihadiștii din grupările Stat Islamic (ISIS) şi Al-Qaida au profitat de pe urma conflictului şi şi-au consolidat prezenţa în sudul ţării, iar ISIS a încercat în ultimii ani să înlocuiască Al-Qaida ca organizaţie dominantă în regiune.

Potrivit ONU, peste 7.000 de oameni, cea mai mare parte civili, au fost ucişi în conflictul din Yemen.

O coaliţie condusă de Arabia Saudită şi susţinută de Statele Unite şi Marea Britanie efectuează o amplă campanie de bombardamente în regiune şi este acuzată de observatori internaţionali că vizează zone în care locuiesc civili.

Amploarea crizei umanitare din Yemen este imensă - peste trei milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele, iar 18,8 milioane de yemeniţi, reprezentând 69% din populaţia ţării, au nevoie de asistenţă umanitară.