Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza din Venezuela: Munți de bani fără valoare și proteste de stradă

venezuela.jpg

Tineri venezueleni flutură bancnotele de 100 de bolivari, devenite inutilizabile, Caracas 16 decembrie 2016
Sursa imaginii: 
GEORGE CASTELLANOS / AFP / via rfi.fr

Președintele venezuelean Nicolas Maduro își apără deciziile monetare recente, mai ales retragerea bancnotei de 100 de bolivari, cea mai  valoroasă în circulație. Maduro susține, citat de BBC, că a dat o lovitură grea pieței negre și că țara este atacată din exterior. În stradă însă, mii de persoane își strigă disperarea, în condițiile în care noile bancnote, cu valori revizuite nu au sosit și, din cauza inflației record, produse de bază, precum o pâine, se pot achita numai cu genți întregi de bancnote.

În jur de 300 de demonstranți au fost arestați, după protestele din weekend, a anunțat chiar președintele Maduro, citat de presa internațională. Printre ei și membri ai Opoziției, în special ai partidelor Justiția pe Primul Plan și Voința Populară. Nicolas Maduro le acuză că ar fi partide de gringos, aservite intereselor amerciane. 

Între timp, regimul socialist de la Caracas, supus unei presiuni tot mai mari din stradă, a decis să amâne retragerea definitivă a bancnotelor de 100 de bolivari (ce valorează acum doar 4 cenți americani), până pe 2 ianuarie, răgaz necesar pentru ca noile bancnote, de 500, 2.000 și 20.000 de bolivari, să fie lansate. Spiritele s-au mai calmat, dar presa relatează în continuare despre jafuri sporadice, în sudul Venezuelei. Iar discursul președintelui țintește în permanență către presupuși dușmani din afara țării. 

Venezuela se confruntă cu o inflație record, estimată de FMI la peste 400%. Produsele de bază se cumpără cu saci de bani și, relata Bloomberg, oamenii au renunțat să mai numere banii, fiind mult mai simplu să-I cântărească.