Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siguranța alimentară, discutată de experți moldoveni

În R.Moldova, experți în siguranța alimentară recomandă cetățenilor să fie prudenți, în special în perioada sărbătorilor, să cumpere produse alimentare din locuri autorizate, astfel încât să nu fie expuși pericolelor de intoxicare. Totuși, cei care vor avea parte de surprize mai puțin plăcute legate de produsele neconforme, sunt îndemnați să sesizeze instituțiile de control în domeniul fitosanitar și al protecției consumatorului. Subiectul a fost abordat la un Club de Presă al Fundației Est-Europene. La eveniment au fost lansate mai multe studii privind monitorizarea activității Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Agenției pentru Protecția Consumatorilor și a Centrului de Sănătate Publică în cadrul programului “Siguranța Alimentelor”.

Director de programe la Fundația Est-Europeană, Dorina Andreev a ținut să precizeze că cetățenii care se simt lezați în drepturi atunci când procură un produs neconform, pot cere ajutor, iar probele de laborator vor fi efectuate gratuit.”Avem resursele necesare pentru a face probele de laborator pe produsele care sunt neconforme. În mod gratuit, pentru consumatorii care ne sesizează. Totodată, îi ajutăm să recupereze paguba, în cazul în care drepturile lor au fost lezate. Pentru asta le recomandăm să sune la linia verde 233 200 sau să ne sesizeze direct pe site-ul alegesănătos.md unde pot depune o plângere, inclusiv cu poze și contextul pe care îl au. Trebuie să menționăm că este responsabilitatea, inclusiv a consumatorului, ca să se alimenteze sigur. Trebuie să cumpere produse din locuri autorizate și să fie sigur de ceea ce cumpără. În momentul în care se procură din piețe, consumatorul trebuie să fie conștient că nu ai cui să te plângi, nici pe cine să te plângi, nu știi de unde este adus produsul respectiv”.     

Dorina Andreev vine cu unele recomandări pentru consumatori, în sezonul sărbătorilor.”Trebuie să citească foarte atent etichetele, să țină cont de termenul de valabilitate. De asemenea să țină cont și de numărul aditivilor, dacă consideră că aceștia sunt periculoși, dacă vrea să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă”.

O atenție sporită, spune Sergiu Lelic, reprezentant al Agenției pentru Protecția Consumatorilor, trebuie atrasă acum și mărfurilor nealimentare.”Înainte de Crăciun, vorbim de brazii artificiali, care pot fi toxici. De asemenea, multe lucruri, folosite la  împodobirea brazilor sau multe jucării sunt de o calitate proastă și astfel, este pusă în pericol sănătatea copiilor. Știm noi cum sunt obținute certificatele și permisiunile de comercializare”.

Reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorilor vorbește și despre ineficiența unor instituții. Spre exemplu, spune Lelic: ”Este dificil atunci când instituțiile statului lucrează de la 8 dimineață până seara la 17.00, iar mulți consumatori cumpără produse alimentare cu termenul expirat sau se confruntă cu situații neplăcute și nu au unde să se adreseze. Este imposibil să sesizezi atunci seara vreo instituție de control din domeniul fitosanitar”.

”Una din problemele sesizate este că cele trei autorități din domeniul siguranței alimentare și protecției consumatorilor,  Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Centrul de Sănătate Publică, au competențe care se comasează sau se contrazic. Deseori, consumatorului nu-i este clar unde să se adreseze, nu-i clar delimitat unde începe competența unei instituții și se termină ale celeilalte”, mai spune Sergiu Lelic.

Potrivit lui Lelic, în aprilie 2017, din 35 de organe cu funcții de control în domeniul fitosanitar și al protecției consumatorului, vor rămâne doar 13.

Sorin Țolea, expert în cadrul Proiectului Siguranța Alimentară al Fundației Est-Europene a dat exemplul României în ceea ce privește sporirea capacității instituționale a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). ”România, pe lângă o structura similară cum este ANSA, are încă o instituție de control care gestionează la nivel național întreg sistemul de control. Alt avantaj al situației din România este reprezentat de faptul că inspectorii, când se duc în teritoriu, au dreptul să dea amenzi”.

Potrivit datelor ANSA, R.Moldova exportă anual produse agroalimentare în valoare de jumătate de mlrd de euro, iar în acest an nu a fost înregistrată vreo neconformitate, sesizată în exterior.

Ascultă AICI varianta audio a materialului
744