Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Berlinul, între normalitate şi teamă. Poliția oferă recompensă pentru prinderea lui Anis Amri

amri_pic.jpg

Poliţia oferă 100.000 de euro pentru informaţii care să ducă la prinderea suspectului
Poliţia oferă 100.000 de euro pentru informaţii care să ducă la prinderea suspectului

Toate cele peste 60 de Tîrguri de Crăciun din Berlin funcţionează, inclusiv cel din Piaţa Breitscheid, unde, luni seara, a avut loc atentatul terorist săvîrşit de un tunisian. Poliţia va recompensa cu 100.000 de euro pe cel care va furniza informaţii utile care să ducă la prinderea teroristului dat în urmărire internaţională.

Potrivit posturilor de radioteleviziune NDR, WDR şi ziarului „Süddeutsche Zeitung”, amprentele prezumtivului terorist Anis Amri au fost descoperite pe cabina camionului care a intrat luni seara în mulţimea din Tîrgul de Crăciun, din Piaţa vest-berlineză Breitscheid. Tunisianul Amri, în vîrstă de 24 de ani, a fost dat în urmărire şi este căutat în mai toate ţările europene.

Publicaţia „Der Spiegel” susţine că prezumtivul atacator avea intenţia de a săvîrşi un atentat sinucigaş. Informaţiile rezultă din convorbiri telefonice interceptate, purtate de Amri cu „predicatori islamişti”. Formulările folosite de Amri în cursul acestor convorbiri ar fi fost însă indirecte, aşa că autorităţile nu puteau să treacă la arestarea sa. S-a aflat, între timp, că, din martie pînă-n septembrie, suspectul a fost filat de către servicii. Supravegherea a încetat în decembrie, cînd a reuşit să dispară. Potrivit ziarului „Süddeutsche Zeitung”, tunisianul s-ar fi interesat de procurarea unor arme.

Despre Amri se mai ştie, că a sosit în Germania, din Italia, în 2015. El a susţinut că e din Egipt, dar autorităţile şi-au dat seama că nu cunoaşte situaţia din această ţară, respingîndu-i cererea de azil. În acelaşi timp, existau deja date din care a rezultat că se folosea de diferite identităţi, dar autorităţile nu au acţionat în mod corespunzător.

Televiziunea publică germană a dat publicităţii un apel lansat de fratele lui Amri. Acesta îi cere să se predea poliţiei.

Identitatea făptaşului a fost descoperită după ce poliţia a găsit în cabina camionului permisul de şedere al lui Amri. Expertul pentru terorism Holger Schmidt a declarat televiziunii publice germane ARD, că depunerea documentului în cabina maşinii nu a fost întîmplătoare. Şi alţi terorişti islamişti au procedat la fel, încercînd să transmită opiniei publice mesajul că sînt gata să moară.

Oficiul Federal pentru Combaterea Criminalităţii a dat publicităţii date detaliate despre Anis Amri şi a răspîndit un afiş cu fotografia atentatorului. Pe afiş se anunţă, de asemenea, că persoana care furnizează informaţii utile care duc la arestare lui Amri va fi recompensată cu 100.000 de euro.

Deşi în locurile publice din Berlin se află în prezent forţe poliţieneşti înarmate, nervozitatea generală a dispărut, iar toate cele peste 60 de tîrguri de crăciun funcţionează, inclusiv cel care devenise luni ţinta atacului. Acum, însă, a izbucnit o amplă dezbatere privitoare la intensificarea măsurilor de siguranţă. În timp ce mai ales politicienii Uniunii Creştin-Sociale – bavareze (CSU) cer înăsprirea legislaţiei şi extinderea măsurilor de supraveghere-video a spaţiului public, opoziţia susţine că reglementările în vigoare sunt suficiente şi trebuie aplicate cu stricteţe.

În acest context, se remarcă o polarizare politică evidentă între tabăra celor care vor măsuri forte şi cei care pledează pentru libertăţile civice într-o societate deschisă şi liberală. Ecologista Ramona Pop, originară din România, care deţine în guvernul land-ului Berlin portofoliul Economiei, a respins propunerile unor politicieni care doresc să extindă supravegherea video.

Într-un interviu difuzat de postul de radio „RBB”, Pop a spus că se situează pe linia senatorului berlinez pentru probleme interne, care şi el s-a pronunţat contra unor exagerări în domeniul siguranţei.

790