Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cutremur cu magnitudinea 5,3 grade în zona Vrancea, resimţit şi la Bucureşti

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 grade pe scara Richter s-a produs miercuri, în jurul orei 01.20, în zona Vrancea, la adâncimea de 98,9 de kilometri, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

UPDATE: Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit, miercuri dimineață, pentru a doua oară, magnitudinea şi adâncimea cutremurului produs în zona Vrancea la ora 1.20. Iniţial, magnitudinea fusese stabilită la 5,2, apoi la 5,4, iar ulterior a fost fixată la 5,3, în timp ce adâncimea fusese inţial la 100 de kilometri, ulterior 97 de kilometri pentru ca apoi să fie rectificată la 98,9 kilometri.

UPDATE: Reprezentanţii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului au revizuit magnitudinea seismului la 5.4 grade. Cutremurul s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 97 kilometri, şi a fost resimţit în Bucureşti şi în mai multe oraşe.

UPDATE: Un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă va fi trimis să verifice situaţia după cutremur în Centrul istoric al Capitalei, au anunţat, miercuri, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov, precizând că nu sunt apeluri la 112 legate de eventuale urmări ale seismului.

 

 

Pompierii au lansat un apel la calm, sfătuind oamenii să se pregătească pentru eventuale replici, dar să nu îşi părăsească imediat locuinţele.

"Nu fugiţi pe scări şi nu utilizaţi liftul", este, de asemenea, unul dintre sfaturile reprezentanţilor ISU.

 

 

Potrivit relatărilor de pe rețelele de socializare, seismul a fost resimțit cu precădere în București și la Iași.

Agerpres relatează că pe Twitter, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că un cutremur cu magnitudinea estimată inițial 5,6 s-a produs miercuri dimineață la orele 01.22 în România, în zona Brașov.

Conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM), cutremurul s-a produs la o distanță de 137 km nord de București, 54 km vest de Focșani și 18 km nord de Lopătari (județul Buzău).

Seismul s-a simțit și în Bulgaria și Republica Moldova, precizează CSEM, care dă o intensitate a mișcării seismice de 5,5 grade.

Mediafax anunță că un cutremur cu magnitudinea de 5,6 a avut loc în Vrancea, la 8 km de localitatea Nereju, cu adâncimea de 81 km, citând USGS.

 

 

Potrivit datelor înregistrate prin localizarea automată, cutremurul a avut magnitudinea 5,2 în zona epicentrală Vrancea.

Seismul a fost resimţit în Bucureşti şi în mai multe oraşe.

Un cutremur cu magnitudine 5,3 a avut loc în 24 septembrie, la ora 2.11, resimţindu-se şi în Bucureşti. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 112,3 kilometri.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România după Revoluţie sunt cele înregistrate pe 30 şi respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 şi respectiv 6,4.