Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prăbuşirea avionului Tupolev în Marea Neagră, cauzată de blocarea unui flaps (presă)

tu154_0.jpg

Avion Tupolev TU-154 la aterizare
Sursa imaginii: 
tupolev.ru

Blocarea unui flaps ar fi provocat prăbuşirea avionului militar Tupolev în Marea Neagră, susţin surse apropiate anchetei, citate de Reuters. Şi presa din Rusia îşi îndreaptă atenţia spre acest scenariu, confirmat, susţine un portal de ştiri, de ultimele cuvinte ale unuia dintre piloţi. Până la această oră însă, informaţiile nu au fost confirmate şi la nivel oficial.

"Comandante, ne prăbuşim!",  ar fi spus unul dintre piloţi înainte de momentul impactului, relatează un portal de ştiri din Rusia. Interfax merge şi mai departe şi citează o sursă apropiată anchetei care indică blocarea flapsurilor drept cauză a prăbuşirii aeronavei în Marea Neagră. Aceeaşi cauză e indicată şi de sursele citate de Reuters.

Date preliminare ar arăta că flapsurile nu au funcţionat sincronizat, iar avionul nu a putut atinge viteza şi altitudinea optime. Informaţiile nu sunt confirmate oficial, la fel cum autorităţile ruse nu confirmă nici recuperarea celor trei cutii negre. Ministerul Apărării de la Moscova a transmis doar că a fost recuperată o singură cutie neagră, părţi din epavă şi 12 cadavre. Ultima inspecţie tehnică a avionului construit în anii '80 ar fi fost făcută în luna septembrie, anul acesta.

Aeronava ce zbura cu destinaţia Latakia, Siria, s-a prăbuşit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Soci. La bord erau 92 de oameni, printre care membri ai Corului Armatei Ruse, jurnalişti sau voluntari. Nu este primul accident aviatic major în care este implcată o aeronavă de tip Tupolev.