Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce aşteaptă sindicatele de la noul ministru al Educaţiei?

Noul ministru al Educaţiei nu va avea un mandat uşor. Iată ce declară la RFI preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, care îi cere lui Pavel Năstase să fie deschis dialogului cu organizaţiile profesorilor, părinţilor şi elevilor şi să rezolve problemele salariale din sistem.

Marius Nistor spune ce aşteaptă sindicatele din învăţământ de la noul ministru al Educaţiei: "În primul rând, noul ministru al Educaţiei trebuie să dea dovadă de foarte multă deschidere în relaţia cu partenerii sociali, cu toate structurile care sunt interesate de redresarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi universitar şi aici nu mă refer neapărat la structurile sindicale, mă refer şi la Consiliul Naţional al Elevilor, la Asociaţia Elevilor din Constanţa, la Federaţia Asociaţiilor de Părinţi".

Liderul sindical declară pe de altă parte că "ministrul Educaţiei va trebui să demareze în regim de urgenţă toate acele proceduri pentru elaborarea unor acte normative care să permită punerea în aplicare a acelei creşteri salariale prevăzute de legea 250. Este vorba de realizarea grilelor de salarizare, dar totodată este vorba şi de abrogarea prevederii ultimei Ordonanţe de Urgenţă promovate de actualul Guvern, cea care prorogă creşterile salariale până în 28 februarie".

Marius Nistor mai spune că "în egală măsură, ministrul Educaţiei tot într-un act normativ ar trebui să reglementeze toate disfuncţionalităţile care au fost generate de Ordonanţa 20, Ordonanţa de corecţie a salariilor, Ordonanţă în urma căreia în sistemul de învăţământ avem peste două mii de salariaţi, secretari, contabili, directori de unităţi şcolare ale căror salarii au fost diminuate drastic, lucruri care nu au fost rezolvate până în acest moment".

 
Marius Nistor, despre noul ministru al Educaţiei