Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deceniul european, unul de declin demografic accelerat.Vasile Ghețău: O pierdere umană imensă la dimensiunea României

eu.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România s-a confruntat cu două mari valuri migratorii după Revoluție, explică, la RFI, profesorul Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Al doilea, sinonim cu aderarea la Uniunea Europeană, a marcat scăderea populației sub pragul de 20 de milioane de locuitori.Este o pierdere imensă la dimensiunea României, care, cel mai probabil se va perpetua, cu o serie de consecințe extrem de gravă, explică Vasile Ghețău, la împlinirea unui deceniu de apartenență la blocul comunitar european.

Vasile Ghețău: Cred că au fost două mari vârfuri ale migrației externe a românilor. A fost a doua jumătate a anilor 90. La început erau fluxuri cu viză, dar erau foarte mulți care rămâneau, depășeau viza. A fost un prim flux foarte important, care s-a accentuat ca dimensiune o dată cu intrarea în spațiul Uniunii Europene. Este indiscutabil că este o pierdere umană foarte importantă la dimensiunea României. Probabil jumătate , cel puțin, este produsul anilor în care România a devenit membră a Uniunii Europene. Este o pierdere umană imensă la dimensiunea populației României și mai este o pierdere umană imensă dintr-o altă perspectivă: faptul că este o populație tânără, cu un nivel de educație peste media populației din România.

Reporter: Este o pierdere irecuperabilă sau poate fi parțial recuperabilă, punând încă zece ani de acum în față, cu gândul că poate acei oameni se întorc?

Vasile Ghețău: Mă tem că este o pierdere iremediabilă. Înainte de apariția crizei economice existau semne foarte puternice că românii plecați acolo au început să-și cumpere locuințe, să-și aducă copiii din țară acolo(...)Este o pierdere care se va perpetua pentru că vedem că și în condițiile actuale de stagnare economică în unele țări dezvoltate din Europa de Vest, fluxul de retur nu a existat. (...)

Reporter: Au fost incapabile autoritățile de acum zece ani, de la momentul aderării, să anticipeze dimensiunea acestei probleme? Faptul că aderarea la UE va produce acest exod masiv?

Vasile Ghețău: Au fost incapabile să intuiască dimensiunea fluxului de emigranți. Pe de altă parte, să nu uităm: clasa politică a privit cu foarte multă bunăvoință plecarea românilor afară. Cele 2,5 milioane care se afșă acolo, dacă rămâneau în țară...probabil că România s-ar fi confruntat cu convulsii sociale enorme.

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu profesorul Vasile Ghețău: